Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

New eBooks available

Pyramids ebook

Pyramids ebook

Pyramids ebook

New eBooks available, Kindle Edition

Ancient History ebook

A+ A A-

6. TOK KONFERENCIJE

Ocijenite članak
(0 ocjena)
ImageDva i po dana su bila prilika da se trideset naučnih i stručnih referata prezentira na plenarnim sjednicama Konferencije, a Naučna radionica drugog dana je bila mjesto za otvorenu diskusiju i dodatne prezentacije o fenomenu bosanskih piramida.

Nabil Swelim se založio za formiranje nove grane nauke o piramidama: piramidnih uzvišenja. Pri tome je istakao da su se na različitim  meridijanima (Meksiko, Egipat, Kina, BiH) odvijali „lokalni scenariji" kod gradnje i upotrebe piramida. Semir Osmanagić je prezentirao iskustva prilikom obilaska i istraživanja piramida u Boliviji, Kini, Hondurasu, Egiptu, Salvadoru, Peruu, Meksiku, Guatemali, Bosni i Hercegovini i drugim lokacijama u svijetu govoreći o „konceptu piramida koji je prisutan u čitavom svijetu". Jiao Nanfeng je prisutne upoznao s kineskim piramidalnim kompleksima - mauzolejima, a Muhamed Ibrahim Ali sa početkom gradnje piramida u Egiptu.

Laboratorijske analize i geološke observacije su privukle značajnu pažnju i tom prilikom su formirane tri različite opcije za nastanak bosanskih piramida: prva, u kojoj su ključnu ulogu odigrali geološki procesi te naknadna ljudska intervencija koja je uzvišenja u posljednoj fazi oblikovala i završila; druga opcija u kojoj je uloga ljudskih aktivnosti bila vrlo značajna s velikim građevinskim radovima na oblikovanju, orijentaciji i oblaganju blokovima, i treća opcija koja govori o bosanskim piramidama kao strukturama, odnosno, objektima koji su planski građeni od temelja. Svi učesnici su se složili da su daljnja, kompleksna istraživanja neophodna za rješavanje ovog misterija.

Niz referata je govorio o geodetskim i topografskim te astronomskim, geometrijskim, sezimičkim, geofizičkim i drugim istraživanjima koji nedvojbeno upućuju na postojanje generalnog plana koji je prethodio formiranju piramidalnog kompleksa u Visokom.

Fenomen podzemnog kompleksa tunela ispod Bosanske doline piramida sa do sada pronađenim artifaktima i simbolima, ali i moguća komparacija s egipatskim i kineskim podzemnim arheološkim lokacijama bili su predmet posebne naučne sesije. Daljnje istraživanje u podzemnim tunelima „Ravne" je ocjenjeno kao najperspektivnije za dobijanje odgovora o graditeljima i njihovoj pismenosti.

Zadnje ažuriranje utorak, 08 decembar 2009 11:55
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved