Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

New eBooks available

Pyramids ebook

Pyramids ebook

Pyramids ebook

New eBooks available, Kindle Edition

Ancient History ebook

A+ A A-

7. MEDIJI

Ocijenite članak
(0 ocjena)

ImagePonovo su se Bosanska dolina piramida i arheološka istraživanja na tlu Bosne i Hercegovine našla u centru pažnje svjetske javnosti. Brojni mediji su pratili Prvu međunarodnu naučnu konferenciju o piramidama u BiH. Japanci su poslali svoju TBS televiziju; iz Saudijske Arabije je došao prvi državni program; Belgijanci su također, poslali svoju državnu televiziju, kao i Dubai.

 Televizijske ekipe iz Austrije, Njemačke i Velike Britanije snimile su priloge za informativne i dokumentarne programe/filmove. Doprinos pažljivom praćenju ovog vrhunskog naučnog događja dale su i vodeće televizije iz BiH: Federalna TV, BHT1, NTV Hayat, Televizija Sarajevo, OBN, NTV 99, RTV Visoko i druge. Pisani mediji (dnevne novine i časopisi), web portali, radio stanice i strani dopisnici su također izvještavali iz Sarajeva i Visokog.

Prilikom završne konferencije za štampu, novinar lista "Dani" (Vuk Bačanović) je tokom termina za postavljanje pitanja, održao petominutno predavanje ističući da je on protivnik ovog projekta za što "ima svoje razloge". Zamjerio je organizatorima što se "za stolom ne nalaze svi naučnici" (?) te podučavajući jednog od najiskusnijih arheologa na svijetu dr. Swelima o tome šta je trebao da koristi u svojoj arheološkoj analizi (?) istakao da on "nema 22 već 26 godina" (?)

Ovim dijelom press konferencije je rukovodio Semir Osmanagić koji nije prekidao novinara u njegovom petominutnom izlaganju, mada je praksa da se od pressa primaju pitanja, a ne predavanja.

U odgovoru, dr. Swelim je podsjetio mladog, 26 godina starog novinara da je tokom protekle godine od njega primio niz provokativnih e-mailova te da ga je u  svojim novinskim napisima nazivao „senilnim i glupim". To je bio samo dio pritisaka na dr. Swelima koji su, kako je rečeno, „dolazili od Bačanovića i njegovih gazdi". Nepoštivanje prema profesoru Swelimu se nastavilo time što ga je novinar Bačanović tri puta nekulturno prekinuo. Na to su reagirali prisutni novinari u dvorani. Direktno pitanje novinaru Bačanoviću bilo je „kojim pravom on komentira Konferenciju kada nije proveo ni jedan sat na petodnevnoj otvorenoj Konferenciji" i „kada je imao priliku da čuje mišljenja svih učesnika". Komentar da je „Sarajevo puno mladih, nadobudnih i indoktirniranih novinarčića kao što je Bačanović" je izazvao dugotrajni aplauz prisutnih. Phillip Coppens je glasno zamjerio novinaru Bačanoviću da „pravi novinari uvijek objektivno prikazuju obje strane", a da bi to bili u mogućnosti moraju biti „prisutni mjestu događanja". Ovako, činilo se da je cilj Bačanovića bio da „izazove incident, a ne da izvještava kao objektivni novinar".

Zadnje ažuriranje utorak, 08 decembar 2009 11:55
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved