Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

New eBooks available

Pyramids ebook

Pyramids ebook

Pyramids ebook

New eBooks available, Kindle Edition

Ancient History ebook

A+ A A-

8. RADIOKARBONSKA ANALIZA

Ocijenite članak
(0 ocjena)
ImageNajznačajniji naučni fakt na ICBP Konferenciji je svakako bio podatak o prvoj provedenoj radiokarbonskoj analizi organskog materijala iz Bosanske doline piramida.

Fizičari Silesijanskog tehnološkog instituta iz Gliwica (Poljska), dr. Anna Pazdur i dr. Andrzej Rakowski su detaljno obrazložili metode za datiranje koje se provode u njihovom institutu kao jednom od tri vodeće institucije te vrste u Evropi. Arheolog Fondacije Andrew Lawler opisao je lokaciju i vrijeme pronalaska organskog materijala u tunelu Ravne, procedure uzimanja uzorka i slanja u tri evropske laboratorije (Velika Britanija, Njemačka, Poljska).

Profesor Anna Pazdur je dala poređenje rezultata dvije laboratorije (njemačke i poljske) i zaključila da rezultati korespondiraju jedan s drugim.

Lokacija pronađenog uzorka drveta je u blizini megalitnog bloka K-1 na kome su uklesani simboli, a visina pola metra u konglomeratnom materijalu koji je prekrivao megalitni blok.

Zaključak: starost drveta je između 35.000 - 40.000 godina što je na granici kalibriranja instrumenata obje laboratorije. Riječ je o najstarijem komadu drveta koje su ove laboratorije do sada ispitale. S obzirom na neposrednu blizinu megalitnog bloka nameće se kao validna opcija da ljudsko djelovanje i znaci pismenosti u podzemnim tunelima sežu u najdublju evropsku prošlost!

Daljnja istraživanja bi trebala dati potvrdu tu senzacionalne teze koja još jednom govori o svjetskom značaju otkrića piramidalnog kompleksa u Visokom i mreže tunela i prostorija ispod zemlje!

Zadnje ažuriranje utorak, 08 decembar 2009 11:55
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved