Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

New eBooks available

Pyramids ebook

Pyramids ebook

Pyramids ebook

New eBooks available, Kindle Edition

Ancient History ebook

A+ A A-

VISOKO: POČELA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O BOSANSKIM PIRAMIDAMA-ICBP 2011.

Prigodnim pozdravnim govorima premijera Zeničko-dobojskog kantona Fikreta Plevljaka, načelnika Općine Visoko Muniba Alibegovića, ambasadora Pakistana u BiH Syeda Khalida Amira Jafferya i osnivača Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" dr. Semira Osmanagića, u Gradskom kinu Visoko otvorena je Druga međunarodna konferencija o bosanskim piramidama ICPB 2011

"Siguran sam da će rad Fondacije zauvijek, nabolje promijeniti imidž Bosne i Hercegovine, ali i naše viđenje historije", rekao je Plevljak.

Alibegović je ponovio opredijeljenost Općine da i dalje pomaže projekt istraživanja bosanskih piramida koji je u proteklih šest godina u Visoko doveo više od pola miliona turista i oko 1.500 volontera iz cijelog svijeta. Nakon zvaničnog otvaranja održana je i konferencija za medije na kojoj su doktor antropologije Paolo Debertolis (Italija), doktorica arheologije Sara Acconci, dr. Semir Osmanagić, predsjednik Upravnog odbora Fondacije Ahmed Bosnić i stručnjak za antičke artifakte Klaus Dona (Austrija), informirali prisutne o programu i svrsi ICBP-a 2011.

"Prva naučna konferencija o bosanskim piramidama održana 2008. utvrdila je postojanje arheoloških fenomena na lokalitetima na kojima istražuje Fondacija. Stručnjaci iz oblasti arheologije, geologije, itd., potvrdili su postojanje piramida u Visokom. Ova konferencija ima za cilj utvrđivanje svrhe piramida, ne samo ovih u Visokom već i ostalih u svijetu. Većina piramida u svijetu nisu grobnice kao što egiptolozi tvrde već 200 godina, one su imale sasvim drugu namjenu", kazao je Osmanagić.

Istakao je da ICPB 2011. predstavlja pionirske korake u otkrivanju svrhe piramide. Učesnici ICBP-a 2011. su eksperti, inžinjeri i doktori nauka iz oblasti elektromagnetizma, elektrotehnike, medicinske antropologije, zvuka i ultrazvuka. Svi oni su proteklih nekoliko godina istraživali fenomen bosanskih piramida i došli do interesantnih saznanja.

"Mjerenja i snimanja elektromagnetnih polja i prisustvo kontinuiranog ultrazvuka dokazuju da je riječ o vještačkoj tvorevini i vještačkom izvoru i to ćemo i prezentirati u toku konferencije", kazao je novinarima Paolo Debertolis. Klaus Dona je istakao da je s oduševljenjem prihvatio poziv da dođe na konferenciju jer već nekoliko godina prati rad Fondacije.

"Posjedujem najveću zbirku artifakata koji se ne uklapaju u zvaničnu historiju stoga razumijem s kakvim se izazovima dr. Osmanagić susreće. Oficijelni naučnici su skloni da ono što ne razumiju i što se ne uklapa u njihove kalupe proglašavaju prevarom ili ignoriraju. Siguran sam i za to imam dokaze koje ću prezentirati na ovoj konferenciji, da vi u BiH imate izuzetno otkriće u svjetskim razmjerama. Vrijeme je da to konačno prepoznate i date punu podršku radu Fondacije", kazao je Dona.

ICPB 2011. okupio je 27 stručnjaka iz 11 zemalja i više od 150 gostiju i posjetilaca iz 30 zemalja. Trajat će do 10. septembra, a posljednjeg dana konferencije bit će upriličen i obilazak kamenih kugli u Zavidovićima. Konferencija će kao i ona održana 2008., rezultirati zaključcima o kojima će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Rad konferencije prati više od 15 medijskih ekipa uključujući Hrvatsku radio televiziju (HRT), Reuters, Mađarsku radio televiziju, te novine, radio i tv kuće i web portale iz Sarajeva, Banje Luke, Visokog, Kaknja, Kruševca, Beča, itd.

(Preneseno FENA, DEPO PORTAL)

 

Zadnje ažuriranje nedjelja, 11 septembar 2011 20:07

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved