Logo
Print this page

VISOKO: POČELA MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O BOSANSKIM PIRAMIDAMA-ICBP 2011.

Prigodnim pozdravnim govorima premijera Zeničko-dobojskog kantona Fikreta Plevljaka, načelnika Općine Visoko Muniba Alibegovića, ambasadora Pakistana u BiH Syeda Khalida Amira Jafferya i osnivača Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" dr. Semira Osmanagića, u Gradskom kinu Visoko otvorena je Druga međunarodna konferencija o bosanskim piramidama ICPB 2011

"Siguran sam da će rad Fondacije zauvijek, nabolje promijeniti imidž Bosne i Hercegovine, ali i naše viđenje historije", rekao je Plevljak.

Alibegović je ponovio opredijeljenost Općine da i dalje pomaže projekt istraživanja bosanskih piramida koji je u proteklih šest godina u Visoko doveo više od pola miliona turista i oko 1.500 volontera iz cijelog svijeta. Nakon zvaničnog otvaranja održana je i konferencija za medije na kojoj su doktor antropologije Paolo Debertolis (Italija), doktorica arheologije Sara Acconci, dr. Semir Osmanagić, predsjednik Upravnog odbora Fondacije Ahmed Bosnić i stručnjak za antičke artifakte Klaus Dona (Austrija), informirali prisutne o programu i svrsi ICBP-a 2011.

"Prva naučna konferencija o bosanskim piramidama održana 2008. utvrdila je postojanje arheoloških fenomena na lokalitetima na kojima istražuje Fondacija. Stručnjaci iz oblasti arheologije, geologije, itd., potvrdili su postojanje piramida u Visokom. Ova konferencija ima za cilj utvrđivanje svrhe piramida, ne samo ovih u Visokom već i ostalih u svijetu. Većina piramida u svijetu nisu grobnice kao što egiptolozi tvrde već 200 godina, one su imale sasvim drugu namjenu", kazao je Osmanagić.

Istakao je da ICPB 2011. predstavlja pionirske korake u otkrivanju svrhe piramide. Učesnici ICBP-a 2011. su eksperti, inžinjeri i doktori nauka iz oblasti elektromagnetizma, elektrotehnike, medicinske antropologije, zvuka i ultrazvuka. Svi oni su proteklih nekoliko godina istraživali fenomen bosanskih piramida i došli do interesantnih saznanja.

"Mjerenja i snimanja elektromagnetnih polja i prisustvo kontinuiranog ultrazvuka dokazuju da je riječ o vještačkoj tvorevini i vještačkom izvoru i to ćemo i prezentirati u toku konferencije", kazao je novinarima Paolo Debertolis. Klaus Dona je istakao da je s oduševljenjem prihvatio poziv da dođe na konferenciju jer već nekoliko godina prati rad Fondacije.

"Posjedujem najveću zbirku artifakata koji se ne uklapaju u zvaničnu historiju stoga razumijem s kakvim se izazovima dr. Osmanagić susreće. Oficijelni naučnici su skloni da ono što ne razumiju i što se ne uklapa u njihove kalupe proglašavaju prevarom ili ignoriraju. Siguran sam i za to imam dokaze koje ću prezentirati na ovoj konferenciji, da vi u BiH imate izuzetno otkriće u svjetskim razmjerama. Vrijeme je da to konačno prepoznate i date punu podršku radu Fondacije", kazao je Dona.

ICPB 2011. okupio je 27 stručnjaka iz 11 zemalja i više od 150 gostiju i posjetilaca iz 30 zemalja. Trajat će do 10. septembra, a posljednjeg dana konferencije bit će upriličen i obilazak kamenih kugli u Zavidovićima. Konferencija će kao i ona održana 2008., rezultirati zaključcima o kojima će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Rad konferencije prati više od 15 medijskih ekipa uključujući Hrvatsku radio televiziju (HRT), Reuters, Mađarsku radio televiziju, te novine, radio i tv kuće i web portale iz Sarajeva, Banje Luke, Visokog, Kaknja, Kruševca, Beča, itd.

(Preneseno FENA, DEPO PORTAL)

 

Zadnje ažuriranje nedjelja, 11 septembar 2011 20:07
jm

Najnoviji članci od Administrator

Povezani članci

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved