Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

New eBooks available

Pyramids ebook

Pyramids ebook

Pyramids ebook

New eBooks available, Kindle Edition

Ancient History ebook

A+ A A-

U VISOKOM ZAVRŠENA VOLONTERSKA AKCIJA “MRAV 2012”

Ocijenite članak
(7 ocjena)

U Visokom je 6. oktobra završena treća po redu Međunarodna radna akcija volontera “MRAV Bosanske piramide 2012” u organizaciji neprofitne Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. Od 3. juna, kada su u Bosnu i Hercegovinu došli volonteri prve smjene pa sve do kraja devete smjene, na bosanskim piramidama je volontiralo više od 500 učesnika iz 52 zemlje sa šest kontinenata. Rekordan broj volontera svjedoči o iznimnoj atraktivnosti ovog projekta u čitavom svijetu.

Najmlađi volonter je imao šest godina i došao je u pratnji roditelja, a najstariji 79 godina. Najveći broj volontera je bio iz Španije i Velike Britanije. Volonteri su pod stručnim rukovodstvom arheologa Fondacije dr. Rikarda Bretta iz Italije uspjeli da pronađu, očiste i podgrade novih 200 metara prahistorijskih podzemnih tunela. Arheolog Nicollo Bisconti je sa svojom ekipom volontera pronašao organski materijal na betonskim blokovima Bosanske piramide Sunca čija je starost u radiokarbonskoj laboratoriji u ukrajinskom Kijevu procjenjena na 24.800 godina (+/- 200 godina). Time je dobijena minimalna starost piramide. Novozelandski arheolog Tim Pagan je sa timom antropologa iz Njemačke i volonterima pronašao ostatke dva neolitska naselja na vrhu Hrama Majke Zemlje. Volonteri su asistirali i timu fizičara i elektroinžinjera iz Hrvatske, Srbije i Italije koji su na vrhu piramida detektirali i izmjerili elektromagnetna i ultrazvučna zračenja koja su karakteristična samo za mašine, čime je potvrđen artificijelni karakter piramida.

Tokom svog boravka u BiH volonteri su se predstavili i sarajevskoj publici u BKC-u pred 1.100 posjetilaca koji su 8. juna 2012. došli čuti predavanje dr. Semira Osmanagića o svrsi piramida u svijetu. Za ljetni solsticij 21. juna pridružili su se posjetiocima iz 25 zemalja koji su sa vrha Bosanske piramide Sunca poslali poruke mira i ljubavi u svijet. Učestvovali su i na međunarodnoj konferenciji “Skrivena historija” 8. septembra u Visokom u organizaciji Fondacije koja je privukla stručnjake sa analizama i datiranjima bosanskih piramida.

Upravni odbor Fondacije bi na svojoj sjednici krajem novembra trebao odlučiti o organizaciji nove volonterske radne akcije u ljeto 2013. Ove pozitivne međunarodne aktivnosti Fondacije bili su jedan od elemenata koji je privukao nekoliko desetina hiljada turista u posjetu Bosanskoj dolini piramida 2012.

Zadnje ažuriranje nedjelja, 07 oktobar 2012 18:13

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved