Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

New eBooks available

Pyramids ebook

Pyramids ebook

Pyramids ebook

New eBooks available, Kindle Edition

Ancient History ebook

A+ A A-

EKSKLUZIVNO: PRECIZNO DATIRANJE BOSANSKE PIRAMIDE SUNCA

Starost Bosanske piramide Sunca privlači pažnju od prvog dana otkrića bosanskih piramida. Pošto su piramide prekrivene nanosima zemlje, prvu indikaciju o starosti građevina Fondacija je dobila od federalnog Instituta za agropedologiju koji je analizirao starost zemlje. U naučnom izvještaju predstavljenom na prvoj Međunarodnoj naučnoj konferenciji o bosanskim piramidama u augustu 2008. profesor Resulović je procjenio starost zemlje na 12.000-15.000 godina. To je značilo da su građevine znatno starije.

Italijanski arheolog Nikolo Bisconti je s grupom volontera radio na proširenju arheološke sonde 4C na Bosanskoj piramidi Sunca u junu 2012. Ispod nanosa zemlje a na površini betonskih blokova pronašao je fosilizirani list. Italijanski arheolog dr. Ricardo Brett je predstavio rezultate radiokarbonskog datiranja na trećoj Međunarodnoj naučnoj konferenciji o bosanskim piramidama u septembru 2012. koji su iznosili 24.800 godina +/- 200 godina. To je još uvijek bila minimalna starost građevine, koja je očigledno već postojala kada je list donio vjetar kojeg je kasnije prekrila prašina i zemlja.

U junu 2013. novozelandski arheoloski menađer Timothy Moon je sa svojim timom pronašao organski materijal na sjevernoj strani piramide ispod prvog reda blokova, a iznad drugog reda blokova. Uzorke je poslao na ispitivanje u Kijev (Ukrajina), a rezultati radiokarbonskog ispitivanja su predstavljeni na upravo završenoj četvrtoj Međunarodnoj naučnoj konferenciji o bosanskim piramidama “Skrivena historija 2013”. Rezultat: 29.200 godina +/- 400 godina.

Ovaj rezultat predstavlja period izgradnje površinskog pokrova piramide. No, i on je dovoljan da postane jasno da je istraživanje Fondacije u srcu BiH pomjerilo starost naprednih civilizacija za 20.000 godina.

Zadnje ažuriranje petak, 20 septembar 2013 14:12

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved