Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

New eBooks available

Pyramids ebook

Pyramids ebook

Pyramids ebook

New eBooks available, Kindle Edition

Ancient History ebook

A+ A A-

Administrator

DR. SAMKA BEČIĆ PONOVO NA RAVNAMA

četvrtak, 21 novembar 2019 12:46 Objavljeno unutar Aktuelnosti

Svjetski fenomen, doktorica alternativne medicine Samka Bečić iz Ključa, dolazi u posjet kompleksu Ravne od subote do ponedjeljka, 23.-25. novembra 2019.  Ona je među šest bioenergetičarki na svijetu koja radi dijagnostiku i može dati potpuno tačnu analizu krvi i magnetnu rezonancu bez aparata.

Zainteresovani će moći da je posjete u Wellness centru u Aero banji kompleksa Ravne od 10:00-18:00 sati.

Poznati svjetski kvantni fizičar, profesor na jednoj od najprestižnijih obrazovnih institucija u Rusiji - Univerzitetu u St. Peterburgu, dvostruki doktor nauka i izumitelj instrumenata za mjerenje različitih energetskih fenomena dr. Konstantin Korotkov, dobio je dozvolu za mjerenje u tunelima ispod piramida Teotihuacana u Meksiku, te na vrhovima Piramide Sunca, Mjeseca i Quetzacoatla.

VIŠE >>>

Istraživač megalitnih i piramidalnih lokacija širom svijeta dr. Semir Osmanagić boravio je u desetodnevnoj istraživačkoj misiji na Sardiniji (Italija). Na ovom čudesnom otoku mjerio je energetske fenomene megalitnih lokacija na sjeveru, centralnom dijelu i jugu Sardinije.

Posebnu je pažnju posvetio unikatnim, konusnim, megalitnim tornjevima, nuragama, kakvim nema premca u svijetu. Italijanski arheolozi već 120 godina pokušavaju naći odgovore u vezi graditelja, načina gradnje, vremena gradnje i svrhe. Mada priznaju da nemaju definitivnih odgovora, ipak plasiraju slijedeće tvrdnje: prije 3.800 godina javila se Nuragička civilizacija koja je napravila 20.000 megalitnih tornjeva širom otoka i koji su, vjerovatno, bili višefunkcionalni. Bili su, kako tvrde, sjedište lidera plemena, imali su fortifikcijsku ulogu, bili su osmatračnice, mjesta ekonomske i političke vlasti, skladišta za hranu i vino. I sve to zvuči dosta logično ali, ovdje u potpunosti izostaju rezidencijalni objekti. U momentu gradnje ovih impresivnih megalitnih građevina, nema tragova naselja. Unutar njih postoji jedna ili najviše do tri prostorije. Nema odbrambenih prozora. Špekulacije italijanskih arheologa se ruše.

Istina, puno kasnije, građene su manje kružne kamene strukture uz nurage koje su možda bile rezidencijalne građevine. Kasnije su pronađeni tragovi hrane i vina, kosti i keramika. Ali, direktne veze s originalnim graditeljima nema.

Slično je i s drugim fenomenom: Grobnice giganata (Tombs of Giants). Prostor ispod serije dolmena je isuviše uzak za potencijalne gigante.

Slijede menhiri koji nemaju zvaničnih objašnjenja. Potencijalne grobnice, Domus de Janus, raznolike megalitne građevine, arheolozi pokušavaju svrstati pod – grobnice. Tu su i kamene kugle, zatim ogromni popločani platoi. Ukratko, ostaci vrlo napredne megalitne civilizacije, a ne plemena iz bronzanog doba. Tužno je da su u XX stoljeću veliki broj megaltinih građevina i platoa potpuno uništeni.

Prilikom mjerenja energetskih fenomena na nizu ovih struktura dr. Osmanagić je konstatovao da je nivo negativnih iona iznad prosjeka, a da strukture imaju neuobičajeni visok nivo životne energije. Naime, dok prirodni ambijent, zemlja i trava, imaju nivo od 20-30 posto, blokovi u ovim građevinama dostižu nivo od 40-55 posto. Ljudi imaju nivo životne energije od 55-100 posto. Drugim riječima, oblikovani blokovi granita i bazalta su 'energetski živi'.

Dr. Osmanagić je odredio orijentaciju ulaza u nurage prema jugu, raspored pojedinih niša prema stranama svijeta. Na dijelu objekata orijentacija je prema izlasku i zalasku sunca tokom solsticija i ekvinocija.

Njegov zaključak, na osnovu preliminarnih istraživanja, jeste da su nurage, ali i ostali megalitni objekti građeni zbog komunikacijskih, duhovnih i ljekovitih razloga te de predstavljaju škole ZNANJA.

Rezultate svojih istraživanja iznio je na javnom predavanja u gradskoj vijećnici Guasile pred 80-ak zainteresovanih posjetilaca.

Obećao je prisutnima da će organizirati dolazak multidisciplinarne ekipe stručnjaka u novembru 2020. koja će provesti obimna i sistematska istraživanja i prezenitrati ih 7. novembra na velikoj konferenciji u središnjoj Sardiniji, u srcu fenomena nuraga.

Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved