Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

New eBooks available

Pyramids ebook

Pyramids ebook

Pyramids ebook

New eBooks available, Kindle Edition

Ancient History ebook

A+ A A-

Administrator

ĐURO IZ VISOKOG KAO POKLON ODNIO I MALOG DŽASMINA

utorak, 25 juni 2019 13:50 Objavljeno unutar Aktuelnosti

Mnogobrojni izvođači koji su ove godine bili učesnici i dio „Summer Solstice Festivala“ iz Visokog nose sjajne uspomene, ali i brojne suvenire i poklone koji će ih podsjećati na Bosansku dolinu piramida, a sasvim sigurno jedan od ljepših, unikatnih suvenira, ukrašavat će dom Branka Đurića Đure.

Naime, Visočanka Alisa Mujaknović koja izrađuje rukotvorine i koja je imala i svoj štand u sklopu festivalskog sajma, izradila je nešto neobično i poklonila Đuri odmah po dolasku u park „Ravne 2“.

- Imam tradicionalni obrt „Bogda rukotvorine“ i kada sam saznala da će Đuro ove godine nastupiti na festivalu došla sam na zanimljivu ideju za poklon. Izradila sam tematsku ovcu koja ima karakter i nazvala je Džasmin po liku Džasmina iz popularnih Nadrealista, a kojeg je tumačio upravo Đuro. Dok sam bila manja odrastala sam uz Nadrealiste, a Đuro mi je bio omiljeni lik, pa je tako ideja bila napraviti mini Đuru i obradovati ga. U tome sam uspjela, jer je sjajno odreagovao, obradovao se i rekao: „Fakat liči na mene“. Inače, ovčica je napravljena od 100% bosanske vune, tehnikama pletenja, heklanja i filcanja, unikatno napravljena, a cilj je promocija bosanske vune. Ipak, proizvod nije bio potpun, pošto je puna ideja bila da ovca-Džasmin i govori, a trebalo je da kada je Đuro uzme i pritisne ona kaže onu čuvenu rečenicu: „Džasmine, Džasmine, dira me Hakala…!“. Nažalost, zvučni uređaj koji sam naručila iz Singapura nije stigao na vrijeme da ga ugradim, pa je Đuro dobio samo malog Džasmina, koji ne priča. – ispričala nam je Alisa.

Ni nezapamćeno nevrijeme, ni velika kiša i grad koji su u jednom trenutku preplavili Arheološko-turistički park „Ravne 2“, nisu spriječili stotine gostiju da prisustvuju posljednjem danu ovogodišnjeg „Summer Solstice Festivala“, najboljeg i najkvalitetnijeg do sada.

Đuro i njegova „Đurologija“ do suza su nasmijali nekoliko stotina posjetilaca koliko ih se uspjelo ugurati u Multimedijalnu salu parka „Ravne 2“, dok je dosta posjetilaca Đurine čarolije moglo samo slušati ispred sale, jer je zbog nevremena ova spektakularna predstava morala biti odigrana u zatvorenom prostoru.

Nakon „Đurologije“ zavjesu na ovogodišnji festival su spustili sjajni momci iz benda „Pochko & New Primitives“, izvodeći najveće hitove popularnog Zabranjenog Pušenja, a u koncertu su uživali gosti kojima nije zasmetalo loše vrijeme, kiša, grad, te malo blata koje je uzrokovalo nevrijeme.

Na kraju, kad se sve zbroji i oduzme, mnogobrojna publika je tokom četiri dana trajanja festivala, imala priliku uživati u brojnim predavanjima, ali i muzičkim nastupima bendova i muzičara iz Evrope i SAD-a, kao i nastupima grupe „Sarr E Roma“, Gorana Karana, Bombaj Štampe, „Đurologiji“ i benda „Pochko & New Primitives“.

Ovdje se priča ne završava, nego tek počinje…Dr Semir Osmanagić i ljudi okupljeni oko Fondacije već se pripremaju za narednu godinu i naredni festival…Sigurno je da nas i na narednom festivalu očekuju brojni sadržaji, ali i velike zvijezde, koja će za sada ostati iznenađenje za publiku.

Omer Musić: Aura na slikama!

utorak, 25 juni 2019 12:22 Objavljeno unutar Iz mog ugla

Semire, iznenađen sam aurom oko moga tijela na fotografijama urađenim na početku Magične šume. Šaljem 2 slike aure (vjerujte-nije montaža) i jednu sliku skulpture ONA. Volio bih da i Vi napravite fotografiju na istom mjestu, da vidim radi li se o slučajnosti. Iskreni pozdravi, Omer!

Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved