Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

New eBooks available

Pyramids ebook

Pyramids ebook

Pyramids ebook

New eBooks available, Kindle Edition

Ancient History ebook

A+ A A-

Administrator

SADRŽAJAN PROGRAM ZA JESENJU RAVNODNEVNICU

petak, 13 septembar 2019 08:01 Objavljeno unutar Aktuelnosti

 Odlazak ljeta i doček jeseni obilježiće se nizom događanju u parku 'Ravne 2' u Visokom.

 

 

 

 

 

UTORAK, 17. SEPTEMBAR 2019.

-          14-16 sati, predavanje dr. Semira Osmanagića (na engleskom jeziku) u multimedijalnoj dvorani: 'Energija bosanskih piramida'

ČETVRTAK, 19. SEPTEMBR 2019.

-          19-21 sati, multimedijalna dvorana, projekcije dokumentarnih filmova (ekologija, turizam) s VIVA FEST-a uz prisustvo režisera iz deset zemalja

PETAK, 20. SEPTEMBRA 2019.

-          19-21 sati, koncertna bina, D.J. muzika i ples

SUBOTA, 21. SEPTEMBRA 2019.

-          12:00-14:00 Yoga

-          14:00-15:00 Koncert (soul, blues, swing)

-          19-21 Koncert, Divanhana

NEDJELJA, 22. SEPTEMBRA 2019.

-          10:00 Sjećanje na Marinu, trailer za film o kitovima, multimedijalna dvorana

-          11:00 Posjet tunelima 'Ravne 3'

-          12:00 Otvaranje arheološke izložbe 'Artifakti tunela Ravne 3' u multimedijalnoj dvorani

-          12:45 Projekcija filma o volonterima u multimedijalnoj dvorani

-          13:00 Posjet Zelenoj, kristalnoj piramidi

-          14:00 Koncert hora Muzičke škole iz Sarajeva

-          14:30 Koncert Dr. Zo

-          15:00-17:00 Koncert Neo Stereo Band

Povodom dolaska jeseni i jesenjeg ekvinocija, i ove godine će u parku „Ravne 2“ biti priređen prigodan program, a dio programa će biti izuzetno zanimljiva izložba artefakata i brojnih predmeta pronađenih u novootvorenim tunelima „Ravne 3“ tokom ove godine. Izložba je već u pripremi, a za nju su zaduženi arheolog Fondacije Amna Agić, te terenski geolog Richard Hoyle.

- Ova izložba je izuzetno važna za projekat istraživanja bosanskih piramida i sve ono što radimo u Bosanskoj dolini piramida. Kada su otkriveni tuneli Ravne i kada su počela istraživanja, javnost je bila skeptična, pa se tvrdilo da sami kopamo tunele, da su to tuneli bivše JNA, a bilo je i drugih teorija. Pronalasci artefakata iz zaista različitih vremenskih perioda, i to izuzetno veliki broj, dokazuju prisustvo čovjeka na ovim lokacijama, ali i potvrđuju teorije dr. Semira Osmanagića, koje su brojni kritičari pokušavali, bez ikakvih kontradokaza, oboriti. – pojašnjava nam arheolog Amna Agić.

A zaista je veliki broj pronađenih ulomaka, kao i drugih predmeta, od kojih će neki biti i predstavljeni javnosti na ovoj izložbi.

- Od mjeseca februara u tunelima „Ravne 3“ otkrili smo preko 3.000 ulomaka! Tačan broj je 3.132 ulomka iz različitih vremenskih perioda, od rimskog perioda, pa sve do srednjeg vijeka. Sve pronađene predmete smo dokumentovali i inventarisali u saradnji sa Zavičajnim muzejom Visoko, a ono što ovih dana radimo jeste da vidimo koje ćemo ulomke predstaviti javnosti, a radimo i na dvije posude koje smo pronašli i koje pokušavamo da rekonstruišemo i vratimo u prvobitno stanje i koje ćemo također predstaviti. Tu su i brojni metalni predmeti, poput fibule, dijela nakita i drugog metala, te rimske tegule koja će također biti izložena. Predstojeća izložba će pokazati jedan kontinuirani boravak i korištenje ovih tunela kroz različite vremenske periode, što znači da su ljudi tu obitavali, koristili se tunelima, a imamo osim pokretnog arheološkog materijala i organski materijal koji smo pronašli u vidu ugljenisanog drveta, što znači da su koristili i vatru. – kazala nam je Amna Agić.

Nedavno održana Svečana sjednica povodom Dana Zeničko-dobojskog kantona, kao i dodjela priznanja, od kojih je jedno stiglo u Visoko, u ruke dr. Semira Osmanagića, a za razvoj turizma na području Zeničko-dobojskog kantona, bila je povod i za kraći razgovor sa premijerom ZDK, gospodinom Mirzom Ganićem.

– „Obzirom da smo formiranjem ove Vlade na glavno mjesto stavili razvoj privrednog ambijenta i da smo dosta resursa usmjerili u tom pravcu, jedan od tih resursa koji se dešava na području našeg kantona i našeg Visokog, jeste razvoj turizma u ekspanziji.

Najzaslužnija osoba za razvoj turizma na području Visokog je gospodin Semir Osmanagić, koji je svojom idejom otvorio vrata turistima iz cijelog svijeta da dolaze u Visoko i da na takav način poboljšavamo sliku Visokog i poboljšavamo privredni ambijent.

Ko god od turista da dođe u Visoko u najmanju ruku će popiti kafu ili sok i to je cirkulacija novca, a što je veća cirkulacija novca to svi mi imamo više koristi, i država kroz poreze i doprinose, i građani koji žive od toga. Turizam kao privredna grana je za privredni i poslovni ambijent jako bitan i zbog toga mi cijenimo takav doprinos i nadamo se da će turizam doživjeti ekspanziju, ne samo u Visokom, već na području cijelog kantona, jer zaista imamo mnogo prostora koje možemo promovisati i koji treba da čine okosnicu razvoja turizma u Zeničko-dobojskom kantonu.“ – kazao je premijer Ganić.

IZVOR >>>

Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved