Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

ODRŽANA KONFERENCIJA “SKRIVENA HISTORIJA” U VISOKOM

Konferencija “Skrivena historija” koja je u organizaciji Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” održana 8. septembra 2012. godine u Visokom bila je, po riječima prisutnih, “fantastična”. Ovaj međunarodni naučni skup okupio je niz stručnjaka i istraživača kojima je zajednička ljubav prema istraživanju i otkrivanju stvarne historije te drevnim civilizacijama i neobjašnjenim fenomenima.

 

Pregledom neistraženih svjetskih piramida s akcentom na bosanske piramide i nove nalaze i analize, stručni dio Konferencije otvorio je akademik Semir Osmanagić. On se založio za stvaranje nove naučne paradigme i uspostavljanje interdisciplinarne “Nauke o piramidama”, po uzoru na istraživanje Bosanske doline piramida.

 Konferencija

Predavanje britanskog autora i istraživača megalitnih struktura Philipa Coppensa koji je prisutne u sali Gradskog kina u Visokom informirao o mnoštvu novih arheoloskih nalazišta u svijetu kao i drevnim piramidama “podiglo je salu na noge”. Magistar Senad Bahor iz Sarajeva prezentirao je svoju magistarsku disertaciju na temu bosanskih piramida gdje je putem 4D tehnologije prikazao Bosansku piramidu Sunca od vremena njene izgradnje pa sve do danas.

 

Italijanski naučnik profesor Paolo de Bertolis ponudio je niz naučnih analiza o ultrazvučnim fenomenima u Bosanskoj dolini piramida, njihovoj regularnosti i unikatnom artificijelnom porijeklu, za razliku od prirodnih piramidalnih uzvišenja gdje taj fenomen nije mogao zabilježiti. Fizičar Slobodan Mizdrak iz Hrvatske upoznao je prisutne s rezultatima eksperimenta elektromagnetnog zračenja ka i sa Bosanske piramide Sunca utvrdivši izvor tog zračenja.

 

Arheolog Fondacije, Ricardo Brett iz Italije javnost je, po prvi put, izvijestio o radiokarbonskom datiranju organske materije pronađene na Bosanskoj piramidi Sunca u junu 2012. koje izgradnju ovih monumentalnih građevina smjesta u period prije više od 24.800 godina. Austrijski istraživač koji je svojim nalazima na noge podigao svjetsku javnost Klaus Donna ponovo je briljirao i sve prisutne oduševio prezentacijom o pronalasku novih artefakata koji se ne uklapaju u zvaničnu historiju te su stoga u potpunosti zanemareni od oficijelne nauke.

 

Inače, učesnike Konferencije pozdravio je premijer ZDK Fikret Plevljak koji je pozvao cjelokupnu bh. i svjetsku javnost da dođu u Visoko i posjete bosanske piramide.

 

“Bosanci i Hercegovci, probudite se. U Visokom se nešto dešava, u Visokom se historija riješava”, kazao je Plevljak.

 

Tokom govora, pozvao je i oponente projekta da posjete arheološka nalazišta u Visokom te, ukoliko smatraju da “tamo nema ništa”  naučnim putem to i dokazu. Dodao je da će Vlada ZDK i njenih 400.000 stanovnika u potpunosti podržavati projekt istraživanja bosanskih piramida. Fondaciju i konferenciju je svojim dolaskom i prigodnim obraćanjem podržao i načelnik Općine Visoko Munib Alibegović te prijatelj Fondacije ambasador Pakistana u BiH Nj.E. Khalid Jaffery.

 

Konferencija je, osim predavača, okupila i veliki broj gostiju iz Velike Britanije, Austrije, SAD, Njemačke, Makedonije, Slovenije i Srbije. Naučnom skupu prisustvovala je i 7. smjena MRAV-a koja je brojala više od 65 volontera iz 20 zemalja. Njima su, u prisustvu premijera ZDK, načelnika Općine Visoko te predsjednika UO Fondacije Ahmeda Bosnića, uručene zahvalnice za učešće u akciji i doprinosu u istraživanju bosanskih piramida.   Za njih je, u nedjelju, 9. septembra, upriličena i posjeta Arheološkom parku: Bosanske kamene kugle”, odnosno, najvećem nalazištu ovih fenomena u BiH, u Zavidovićima.

 

Čitav tok konferencije pratilo je, pored lokalnih medija, pet tv ekipa iz Austrije, SAD-a, Hrvatske i BiH koji rade dokumentarne filmove i serijale o najvećim i najstarijim piramidama u svijetu.

 

Fondacija zahvaljuje svima koji su učestvovali u organizaciji ovogodišnje naučne konferencije.

Zadnje ažuriranje četvrtak, 04 oktobar 2012 17:19
Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved