Logo
Print this page

U KELNU PRED NJEMAČKOM PUBLIKOM PREMIJERNO PRIKAZAN DOKUMENTARNI FILM “PIRAMIDA ISTINE”

U kinu Filmforum u Kelnu 14. jula 2011. je premijerno prikazan  dugometražni dokumentarni film “Piramida Istine” autora Saida Sefe pred njemačkom publikom. Uz ovacije nakon projekcije uslijedio je i polusatni razgovor uz  moderaciju Harisa Bilalovića i izuzetno pozitivne reakcije publike. 

Uz neskriveno iznenađenje spoznajom da je Bosna i Hercegovina kolijevka evropske civilizacije, publika je pokazala i oduševljenje činjenicom da su se stoljećima upravo  s ovog područja ka srednjoj i zapadnoj Evropi širili inovacijski i kulturološki impulsi, tradicje i stvaralački duh. 

Ono što je najviše zaintrigiralo njemačke gledaoce jeste neprihvatanje nekih stručnjaka, medija i djela javnosti  u BiH, nepobitnih činjenica koje su dobrim djelom produkt rada i  njemačkih arheologa. 

“Na žalost moramo priznati da negativna kretanja koja su započela prije dvadesetak godina u BiH, prije svega ratnim razaranjima, te poslijeratnim tendencijama razgradnje, još uvijek djeluju. Međutim, ono što nas čini nisu samo proteklih dvadeset, stotinu ili pet stotina godina, već hiljade godina postojanja i djelovanja naših predaka, kulturološki i duhovni stvaralački genij koji nam je ostavljen u naslijeđe i kojeg i mi nosimo u sebi. Vjerujem da će upravo ova nova saznanja, pa i film probuditi u mnogima taj stvaralački duh i pozitivnu energiju, te stvoriti neke nove impulse i doprinjeti ponovnom prosperitetu Bosne i Herzegovine i regiona”, rekao je autor filma Said Sefo. 

U organizaciji EXIT Produkcije i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Ministra Ivice Šarića, ovo veče nije predstavljalo samo promociju filma već i svojevrsnu promociju Bosne i Hercegovine i njene bogate kulturno historijske baštine. 

(Press, Exit Production)

Zadnje ažuriranje srijeda, 07 septembar 2011 01:19
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved