Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

IRENA JARC IZ SLOVENIJE GODIŠNJE U VISOKO DOVEDE PO ČETIRI ILI PET GRUPA SLOVENAČKIH GOSTIJU

Tokom godina istraživanja u Bosanskoj dolini piramida, među najvećim brojem gostiju Fondacije izdvajaju se i Slovenci, a da je gostiju iz Slovenije svake godine sve više, sasvim sigurno je zaslužna i gospođa Irena Jarc, profesorica pedagogije i voditeljica škola crtanja „mandala“ iz Ljubljanje. Ova simpatična gospođa prvi put je Visoko posjetila prije šest godina, a otada je redovan gost i neko ko dovodi i druge Slovence u Visoko, ali i organizira predavanja dr. Semira Osmanagića širom Slovenije.

– Prvi put sam u Visokom bila u junu prije šest godina. Inače radim i kao voditeljica škole crtanja u kojoj se bavimo svetom geometrijom, pa sam tako istražujući po internetu saznala i za ovaj projekat i piramide u Visokom koje odgovaraju proporcijama. To je bio i razlog prve posjete na koju sam se odlučila sa svojom školom crtanja. Želja mi je bila upoznati dr. Osmanagića, čovjeka koji je sve ovo otkrio i omogučio nam da upoznamo i dijelove sebe koji su možda prikriveni. – priča Irena.

Nakon prvog dolaska Irena je više u šali kontaktirala dr. Osmanagića i pitala ga kada će doći i održati predavanje u Sloveniji, na što je Semir odgovorio da će doći za dvije sedmice.

– Morala sam nabrzinu pripremiti salu za gostovanje i sve što ide uz jedno predavanje. U salu kapaciteta 150 mjesta stalo je preko 250 ljudi, neki su došli sa krampama, neki sa lopatama i na taj način dočekali dr. Osmanagića, uz buran aplauz i dobrodošlicu i nekako su na taj način počela i gostovanja po Sloveniji. – prisjetila se Irena.

Danas Irena u Visoko godišnje dovede po 4-5 grupa iz Slovenije, organizira i nekoliko predavanje širom Slovenije, a ona je samo prošle godine u Visokom bila u osam navrata.

– Mi za Visoko krenemo u petak naveče. Ujutro obiđemo kamene kugle u Zavidovićima i kada dođemo u Visoko već budemo umorni i isrpljeni. Međutim kada nas dočekaju srdačni i uvijek nasmijani vodiči Fondacije, kada osjetimo njihovu toplinu, srdačnost i ljubaznost, nestane i umora. Prvi dan sporo se penjemo prema Ravnama, drugi dan idemo malo brže, dok treći dan svi idu ushićeni i skoro pa trčeći. – ispričala nam je profesorica Irena utiske svojih gostiju prilikom posjeta Visokom.

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 17 april 2017 08:00

Pratite nas

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 9:00 - 17:00 (februar - mart)
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved