Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

NOVI PROJEKT U PARKU “RAVNE 2”: FONTANA S JEZERCETOM

“Arheološko-turistički park Ravne 2” polako ispunjava zacrtani cilj da postane najuređeniji i najljepši park na jugu Europe.

Desetog augusta započeli su radovi na novom projektu u Parku: izgradnja fontane s jezercetom. Fontana će biti locirana na spoju dvije doline i bit će vidljiva odmah po ulasku u Park.

Ugovarači su donijeli raznobojni riječni kamen koji će ukrašavati fontanu. Bager je započeo s iskopom. Zemlja se odvozi na nasip kod ulaza u Podzemni labirint Ravne. Obzirom na nagib zemljišta, fontana će imati tri kaskade, a u donjem dijelu manje jezerce od trideset pet kvadratnih metara. Dubina će dostizati jedan metar. Pri tome će biti korištena voda s izvora iz parka, a višak vode će biti prelijevan u postojeći potok. Žubor vode s fontane će se čuti tokom tri godišnja doba (proljeće, ljeto i jesen), dok će tokom zimskih mjeseci voda biti ispražnjena.

Radove finansira Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. Nakon završetka radova, Fondacije će ponuditi svojim saradnicima i partnerima da preuzmu donatorstvo čime bi se pokrili troškove izgradnje.

Očekuje se da fontana bude puštena u rad prije kraja augusta 2017.

Zadnje ažuriranje subota, 12 avgust 2017 19:17
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved