Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

PODZEMNI LABIRINT RAVNE: NA PRAGU VELIKOG OTKRIĆA

Nakon višednevnih intenzivnih naučnih snimanja unutar podzemnog labirinta Ravne, internacionalni tim stručnjaka Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” na pragu je velikog otkrića. Naime, upotrebom skupocjenog, sofisticiranog georadarskog instrumenta, koji daje jasnu sliku penetrirajući kroz tunelski pod, zapažena je anomalija. Na dužini od 90 metara od ulaza u labirint, postoji osmometarski prekid u kompaktnom glinenom sloju.

Dokaz je to kopanja u dubinu od nekoliko metara u prošlosti. U okviru te sekcije jasno se zapaža pravilna geometrijska kamena struktura. Riječ je strukturi koja se pruža (najmanje) na dva nivoa i koja je dobro zaštićena s obje strane. 

Dimenzije strukture su slijedeće: dva metra dužine, jedan ipo metar širine i oko jedan ipo metar visine. Donji nivo ove strukture je neznatno viši. 

Ovom otkriću, koje se desilo 22.-23. jula 2011. bio je dozvoljen pristup i većem broju turista, volontera i posjetilaca kao što je porodica pakistanskog ambasadora u BiH, a sve u okviru proklamovane otvorenosti Fondacije prema javnosti. 

Stručni tim Fondacije je donio odluku da se sa arheološkim iskopavanjima započne već 24. jula i  u njima će učestvovati arheolozi i geolozi koji su trenutno u Visokom, na čelu s voditeljem arheoloških radova dr. Sarom Acconci.

Zadnje ažuriranje srijeda, 07 septembar 2011 01:37

Pratite nas

Piramide, tuneli i park su otvoreni svaki dan.
Radno vrijeme: 9:00 - 19:00 (juli-septembar)
Posljednji ulazak u tunele u 18 sati.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i +387 (0)33 259 935


ULAZ U PODZEMNI LABIRINT RAVNE UŽIVO

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

 

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved