Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

UREĐENJE PRISTUPNOG PUTA NOVOM INFO PUNKTU FONDACIJE NA BOSANSKOJ PIRAMIDI SUNCA

U cilju što bolje usluge turistima, volonterima i istraživačima, u toku su obimni radovi na uređenju pristupnog puta novom Informacijskom punktu Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” u Visokom.

Nakon kupovine zemljišta u podnožju sjeverne strane te postavljanja montažne kućice koja će služiti kao Info punkt, tim Fondacije je krenuo u proširenje uskog, strmog i neuslovnog puta. U proteklih nekoliko dana put je proširen i izravnan, a prilaz Fondacijinoj parceli će biti komforan za putnička vozila i turističke kombije. Na taj način će i oni gosti, koji zbog strmog puta, nisu dolazili na Bosansku piramidu Sunca sada imati lakši prilaz i arheološke sonde će im biti bliže.

Dva bagera, dva kamiona i jedanaest uposlenika Fondacije su bili aktivni na zemljanim radovima. Postavljen je tampon na prošireni put, a Fondacija je besplatno za mještane uredila i dodatni put koji vodi prema nekoliko domaćinstava.

Zbog stabilnosti oba puta, Fondacija je izgradila potporni zid unutar svoje parcele prije najave pogoršanja vremena i prvih jesenjih snjegova. U potporni zid su ugrađeni jarboli na kojima će se vijoriti zastave BiH, Općine Visoko, Fondacije i MRAV-a.

Zadnje ažuriranje utorak, 14 novembar 2017 10:02
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved