Logo
Print this page

OPĆINA VISOKO, ZAVIČAJNI MUZEJ I FONDACIJA POTPISALI PARTNERSKI SPORAZUM O SARADNJI U OBLASTI TURIZMA

Prvi put u BiH

U velikoj sali Općine Visoko u srijedu 21. marta 2018. predstavnici Općine Visoko, Zavičajnog muzeja iz Visokog i Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ zaključili su Sporazum o partnerskoj saradnji i međusobnoj koordinaciji u oblasti razvoja turizma na teritoriji Općine Visoko.

Sporazum su potpisali načelnica Općine Visoko mr.sc. Amra Babić, direktor Zavičajnog muzeja Visoko mr.sc. Elvedin Šabanović i direktor Fondacije dr. Semir Osmanagić. Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su pomoćnici načelnice za lokalni ekonomski razvoj Emir Fejzović, pomoćnica načelnice za urbanizam Niđara Hadžiomerović i šefica Odsjeka za privredu Suada Koljenović. Svi uposlenici Zavičajnog muzeja su bili prisutni u velikoj sali Općine, kao i predsjednik Upravnog odbora Fondacije Ahmed Bosnić, član Upravnog odbora Slobodan Stajić, programski direktor parka ‘Ravne 2’ Azra Ohran i stariji vodič Fondacije Haris Delibašić.

U Sporazumu se razrađuje Strategija razvoja turizma Visokog za period 2016.-2024. s pobrojanim aktivnostima na kojima će ove organizacije raditi. Potrebno je istaći da je ovo prvi put na području BiH da se potpisuje sporazum između predstavnika državnog, javnog i civilnog sektora u oblasti turizma.

Na ovom skupu potpisan je još jedan važan dokument. Naime, nakon što su upravni odbori Zavičajnog muzeja i Fondacije odobrili tekst, direktori ove dvije institucije su potpisali Ugovor o saradnji između JU ‘Zavičajni muzej’ Visoko i Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’. Na ovaj način, obnavlja se saradnja ove dvije organizacije na planu arheoloških istraživanja, ali i dodaje saradnja u oblasti turizma i predstavljanja lokacija kulturnog nasljeđa na području Općine.

Ovi dokumenti kruna su dvogodišnjih napora na razvoju strateških dokumenata u oblasti turizma u Visokom te njihove implementacije. Sporazumi vrijede za period 2018.-2020.

Related Video

Zadnje ažuriranje četvrtak, 22 mart 2018 12:46
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved