Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

OPĆINA I FONDACIJA ZAJEDNIČKI GRADE NOVI PUT NA RAVNAMA

U proteklih dvadeset dana Općina Visoko i Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ započeli su izgradnju puta na Ravnama koji će zamijeniti sekciju uskog puta od ulaza u tunele Ravne do izletišta Ravne. Plan je da se ta sekcija zatvori za saobraćaj, ostavi parkiralište i pješačka zona čime će se osigurati sigurnost turista na ovoj lokaciji.

Nakon geodetskih snimanja, prve aktivnosti bile su usmjerene na raščišćavanje dionice od rastinja i smeća. Uposlenici Fondacije su obavili taj dio posla radeći prekovemeno. U slijedećoj fazi, Fondacija je angažirala tri bagera, kamion i traktor za odvoz panjeva, probijanje dionice i drenažu vode. Pri tome su premjestili ogromne količine zemlje i formirali trasu puta.

Nakon toga, Fondacija je nabavila 200 kubika grubog, prvog sloja tampona. JKP ‘Visoko’ je osigurala adekvatan bager za nanošenje ovog sloja tampona. U slijedećoj fazi KP ‘Visoko’ će osigurati tampon finije granulacije i ravnanje trase.

Uposlenici Fondacije će nastaviti radove na uređenju i čišćenju okolnog terena te sađenju trave.

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 16 april 2018 10:57
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved