Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

PARK „RAVNE 2“ BOGATIJI ZA VRIJEDNO UMJETNIČKO DJELO AUTORICE VESNE NEFERAMIS

Arheološko-turistički park „Ravne 2“ ove nedjelje (06.maj 2018) dobio je još jednu, spomena vrijednu instalaciju, dar prijateljice Fondacije iz Slovenije, Vesne Neferamis. „Ona“ je skulptura ove slovenačke umjetnice, skulptura koja je svoje mjesto pronašla u dijelu parka poznatom kao „Magična šuma“.

Svečanosti otvorenja instalacije, te predstavljanja skulpture javnosti, prisustvovali su brojni gosti, kao i domaći i strani posjetioci parka „Ravne 2“. Najsvečaniji dio bilo je skidanje prekrivača sa skulpture, te predstavljanje ovog djela, a čast da prije samog predstavljanja kažu nešto o skulpturi, ali i brojnim sadržajima parka, imali su direktor Fondacije, dr. Semir Osmanagić, koji je izrazio zadovoljstvo činjenicom da park „Ravne 2“ iz dana u dan biva bogatiji novim sadržajima, kao i direktorica parka Azra Ohran Zubić, koja se zahvalila Vesni na predivnom poklonu, kao i gostima koji su svojim prisustvom uveličali ovu malu svečanost.

– Danas smo svjedoci da park „Ravne 2“ postaje centar iz kojeg „Ova žena“ šalje poruku mira i ljubavi razumljivu svim ljudima na svijetu. Ispruženim rukama nesebično nam predaje, na pladnju cvijeta života, srce. Momenti kao što su ovaj danas su postali nažalost prava rijetkost u uslovima kakvi vladaju u BiH, zato smo neizmjerno zahvalni našoj Vesni na ovom poklonu, kao i našem Semiru bez kojeg ne bi bilo ovakvih dešavanja. U ime Udruženja likovnih umjetnika Visoko želim Vam svu sreću i daljnji uspjeh u radu draga Vesna. – poručio je visočki umjetnik Alija Šahinović, koji je govorio o djelu Vesne Neferamis.

Na kraju se prisutnima obratila i sama umjetnica, koja je ispričala kompletnu priču o tome kako je došlo do postavljanja ovakve vrijedne skulpture u Visokom, a zatim su skulpturu otkrile žene – Vesna Neferamis, Sabina Osmanagić, Azra Ohran Zubić i Nensi…

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 07 maj 2018 10:00
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved