Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

SLOVENKA VESNA NEFERAMIS AUTORICA NOVE SKULPTURE „ONA“ U PARKU „RAVNE 2“

U parku „Ravne 2“ otvorena je još jedna instalacija, skulptura žene, jednostavno nazvana „Ona“, koja je djelo slovenačke umjetnice Vesne Neferamis. Vesna je inače redovan posjetilac Visokog od 2013.godine, a kako se desila ideja o instalaciji u parku „Ravne 2“ ispričala nam je sama umjetnica.

- Od 2013.godine dva puta sam minimalno u Visokom, najčešće s grupama, i zaljubila sam se u ovaj grad. Ljetos je kod mene u Sloveniju dolazila moja omiljena spisateljica iz Amerike i kad me moja prijateljica pitala da se sretnem s njom, nisam mogla jer sam radila jednu skulpturu. Onda je moja spisateljica Katlin odlučila da me posjeti, bila je oduševljena mojim djelima i jednu sliku stavila na facebook. Nakon toga javila se još jedna žena, iz Australije, koja je također bila oduševljena mojim djelom i kazala mi da trebam upoznati Nensi iz Splita. S Nensi sam odmah na prvu osjetila neku dubinski vezu, pitala me da li bih jednu skulpturu postavila u Visokom, a pošto nisam baš bila sigurna da mogu doći do dr. Osmanagića, Nensi je organizovala sastanak sa Semirom i Sabinom, gdje sam ispričala svoju ideju, a oni je prihvatili. – ispričala nam je Vesna.

Nakon toga je počela i energetska priprema za djelo, a kako nam je kazala, prvo što joj je došlo kao ideja bilo je srce koje „Ona“ nosi iznad svega.

- Njena poruka poruka je da je srce iznad svega, uz to se kreirala cijela priča. Pustila sam ljude u Visokom da odaberu pravo mjesto. Fizički, pravila sam je oko tri nedjelje, a sve se poklopilo, išlo mi je i vrijeme na ruku i sad kad je vidim tu, znam da te stvari nisu samo za nas umjetnike, već su tu da dotaknu širi krug ljudi. – otkrila nam je Vesna.

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 07 maj 2018 10:09
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved