Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

I OVAJ VIKEND U ZNAKU BROJNIH POSJETA LJUDI IZ CIJELOG SVIJETA

Ni loše vrijeme koje je vladalo proteklih nekoliko dana u Visokom i našoj zemlji, nije zaustavilo brojne domaće i strane goste, koji su i ovaj vikend odlučili provesti u Visokom i posjetiti arheološke i turističke destinacije.

Arheološko – turistički park „Ravne 2“ je bio mjesto male svečanosti, gdje je otkrivena statua pod nazivom „Ona“ slovenačke autorice Vesne Nefaramis, a pored svečanog dijela, veliki broj posjetilaca, posebno Visočana, i ovu nedjelju je za mjesto odmora i opuštanja odabrao upravo ovaj jedinstveni prirodni prostor.

Na ulazima u tunele i u subotu i u nedjelju gužve, a organizirane grupe iz Češke, Mađarske, ali i Izraela i Indije, te brojnih drugih zemalja svijeta, čekale su svoj red za ulazak u prostor Prahistorijskog kompleksa tunela Ravne. I trgovci suvenirima zadovoljni su trljali rukama, jer pravi početak sezone, te sve brojnije posjete, čine da živne i ovaj dio kompleksa. Na arheološkim lokacijama Fondacije od srijede su prisutni i novi vodiči, skupina od njih desetak, koji su u prethodna nešto više od dva mjeseca, uspješno prošli obuku, te postali novi vodiči Fondacije,a osmijesi na njihovim licima, te zadovoljne grupe gostiju prilikom izlaska iz tunela, kazuju da je Fondacija sasvim sigurno, postala bogatija za još nekoliko mladih i pametnih vodiča.

Pozitivna energija, mir i ljubav, nastavlja da se širi iz srca Bosne, iz Visokog, a pozitivne priče i slike odlaze širom svijeta. Slike prepunih lokacija na kojima radi Fondacija, u narednom periodu bi trebale postati svakodnevnica, posebno ako se zna da nas tek očekuje onaj glavni dio sezone, a uskoro u Visoko stižu i prve grupe volontera, koje će i ove godine učestvovati u „Ekspediciji na bosanske piramide s volontiranjem“ te na taj način dati svoj doprinos projektu i ugraditi sebe u historiju.

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 07 maj 2018 17:13
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved