Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

DENIS MATARAZZO: OVO JE OGROMNO OTKRIĆE I PROJEKAT I POČAŠĆEN SAM ŠTO KAO MALI ČOVJEK MOGU BITI DIO SVEGA OVOGA

Prvi Francuz u ovogodišnjoj „Ekspediciji na bosanske piramide s volontiranjem“ je Denis Matarazzo iz Tuluza. Denis je web dizajner, ali ga interesujui piramide svijeta, posebno one u Egiptu, o kojima, kako nam je kazao, mnogo toga zna.

- Na internetu sam našao mnogo podataka o bosanskim piramidama i to me iznenadilo, ali mi dalo i želju da dođem ovamo i vidim o čemu se radi. Prije dvije godine sam trebao doći, međutim tada nisam uspio u svojoj namjeri. Ipak, prije nekoliko mjeseci, kontaktirao sam neke agencije sa željom da dođem u Bosnu i Visoko, ali mi nisu odgovorili, pa sam tako došao do stranice Fondacije gdje sam pronašao sve što mi je bilo potrebno - priča nam Denis.

Upravo Ekspedicije i volonterska akcija su mu omogućile da na licu mjesta dođe do odgovora na pitanja koja je imao.

- Ovo je otkriće bitno za cijeli svijet, otkriće koje mijenja mnogo toga i počašćen sam što kao mali čovjek mogu biti dio ovako velikog projekta i dati svoj mali doprinos. Obišao sam i tunele na Ravnama, osjetio sam frekvencije, energiju, mnogo toga što nikad nisam osjetio niti doživio. Što se tiče Visokog i ove zemlje, nisam imao priliku mnogo da putujem i mnogo toga da vidim, ali sam siguran da ćemo kroz obilaske otkriti još mnogo toga lijepog – kazao nam je Denis.

I ovaj Francuz, kao i brojni drugi posjetitelji, prije otkrića piramida, za Bosnu je čuo većinom po ružnim stvarima.

- O Bosni i Hercegovini sam znao da je bila dio Jugoslavije i da je bila u tragičnom ratu. I danas je mnogo toga što podsjeća na tu nedavnu tragičnu historiju, a obilazeći Visoko, naišao sam na jednu predivnu postavku, skulpture u zidu, koje su vrlo emotivne i senzibilne i koje su podsjetnik na svu tragediju koja je zadesila ovu zemlju. – ispričao nam je na kraju Denis Matarrazo.

Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved