Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

HOMOVEC: BORAVAK U TUNELIMA POZITIVNO UTIČE NA KARDIOVASKULARNI SISTEM

U Bosanskoj dolini piramida nedavno je boravio savjetnik kompanije Novi Val Aleš Homovec iz Kranja, Slovenija koji je mjerio elastičnost velikih i malih krvnih sudova u ljudskom organizmu i to prije i poslije boravka u Prahstorijskom podzemnom labirintu Ravne. Rezultati su bili spektakularni i sam Homovec je ostao iznenađen rezultatima snimanja prije i nakon ulaska u tunele. Naime, vrlo je očigledno da uslovi u tunelima Ravne itekako pozitivno utiču na kardiovaskularni sistem organizma.

Mjerenje je radio s arteriografom, medicinskim instrumentom koji je patentirala mađarska kompanija Tensiomed. Aparat registruje talase pritiska nadlaktice, tzv. pulsne talase.

-        Nevjerovatno poboljšanje arteriola: -15,7 posto na - 51,7 posto i to nakon tri ulaska u tunele, sve ukupno nekih 195 minuta. Ovako nevjerovatno poboljšanje arteriola nisam nikad mjerio. Ovo je čudo – kazao je Homovec.

Iako se radi o jednostavnom pregledu, on ima veći značaj od klasičnog mjerenja krvnog pritiska, jer daje tačnu informaciju o stanju čitavog arterijskog sistema.

Mjerenjem se mogu dijagnostificirati poremećaji u funkciji srca i krvnih sudova u fazi kada se još nije razvio ozbiljan zdravstveni problem te se mogu  preduprijediti.

Ova analiza daje jasne podatke u vezi elastičnosti tj. koliko su arterije zdrave. Elastičnost zidova arterija je parametar koji je usko povezan s arteriosklerozom. Rezultati mjerenja opisuju stanje u malim arterijama i funkciju unutrašnje površine arterijskog zida, vrijednost pritiska u dijelu arterija blizu srca, opterećenja koja djeluju neposredno na srce, elastičnost aorte i, uzimajući u obzir prosječne vrijednosti srednje europske populacije, izračunavaju takozvanu arterijsku starosnu dob.

Homovec je objasnio da elasticitet krvnih sudova zavisi od količine azotnog oksida. Ako nam nedostaje azot oksida, znači da u tijelu imamo previše slobodnih radikala koji smanjuju koncentraciju azotnog oksida ili nitrin oksida . Homovec zaključuje da ogomna koncentracija negativnih iona u tunelima Ravne veoma dobro utiče na elastičnost krvnih sudova u ljudskom tijelu.

PRILOZI:

Related Video

Zadnje ažuriranje utorak, 10 juli 2018 09:36

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved