Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

SLAVKA I PETER HAJDUK U PRAGU IMAJU REPLIKU TUNELA RAVNE, A ZALJUBLJENI SU U VISOKO I BOSANSKU DOLINU PIRAMIDA

Slavka i Peter Hajduk iz Češke, posjetioci su Visokog i Bosanske doline piramida već godinama, a radi se o ljudima koji su bili i donatori jedne od mnogobrojnih instalacija u parku „Ravne 2“, instalacije s replikama kamenih kugli. Nakon godinu i po dana, ponovo smo ih sreli u Visokom, a nisu krili oduševljenje onim što je urađeno u periodu kako nisu dolazili. U opuštenom razgovoru prisjetili su se prvih dolazaka, ali i otkrili ono čime se bave u Pragu, te njihove impresije koje svaki put nose iz Visokog.

- Prvi put smo ovdje bili prije sedam godina, a ispalo je sasvim slučajno, pošto smo ovamo došli na nagovor prijatelja, a bili smo u Zadru. Nakon mukotrpnog puta po veoma sunčanom vremenu, stigli smo na Bosansku piramidu Sunca, gdje smo, iako veoma umorni, osjetili neku pozitivnu energiju, plesali, pjevali i uživali. Nakon toga smo sa sinovima obišli i tunel Ravne, a nakon obilaska odmah se odlučili vratiti za Zadar. Naravno, za jedan dan to je bilo i previše puta i umora, ali nakon obilaska piramide i tunela, bili smo ispunjeni energijom i fizički i psihički obnovljeni, ali i dobili spoznaju da se ovamo definitivno moramo opet vratiti, a svaki dolazak u Bosansku dolinu piramida je kao povratak kući. – priča nam Peter.

Nakon prvog uslijedili su brojni dolasci, ali i prezentacije i priča o Bosanskoj dolini piramida u Češkoj i Pragu.

- Ljudi su bili uplašeni, malo ispunjeni predrasudama o Bosni i Hercegovini, ali mi smo pravili prezentacije i pokušavali upoznati ljude sa značajem piramida i ove doline. Inače, vlasnici smo dvije klinike u Pragu, jedna je bazirana na prirodnom liječenju, a većinom su to onkološki pacijenti, koji ne mogu putovati hiljade kilometara, pa smo u dogovoru sa dr. Semirom Osmanagićem, odlučili napraviti pravu repliku tunela Ravne u svojoj klinici u Pragu. Kamionom smo odvezli preko 2,5 tona kamena iz tunela, i u podrumu klinike napravili pravu repliku, koju je posjetio i dr. Osmanagić, i dao nam svojevrsni certifikat. I sam dr. Osmanagić je osjetio energiju u našem tunelu, a mi smo bili jako sretni što smo uspjeli dio tunela prenijeti kod nas u Prag. Pacijenti nam dolaze, radimo razna mjerenja i nalaze, i mogu vam reći da mnogi osjete poboljšanja, i osjećaju se punijim energijom i obnovljeni. – kazao nam je Peter.

 Slavka i Peter su donatori za instalaciju kamenih kugli u parku „Ravne 2“, a na tu ideju su došli jer su mnogo istraživali okrugle, sferične kamene kugle, koje na poseban način kanališu energiju i imaju pozitivan utjecaj na čovjeka. Na kraju su nam kazali da imaju namjeru i dalje dolaziti u Visoko, ali i širiti pozitivne vijesti iz Bosne u Češkoj.

- Ovisni smo o Visokom i Bosanskoj dolini piramida, ali nažalost često moramo odgoditi posjete zbog posla kojim se bavimo. U poređenju s onim što smo iza sebe ostavili 2016.godine, kada smo posljednji put bili ovdje, napredak je ogroman. U maloj Bosni, bez ikakve podrške državnih institucija, uspjeti napravit ovakvo nešto je ogroman uspjeh. Ipak, mora se raditi o posebnom mjestu i energijama, koje slažu stvari tačno onako kako treba da bude. – zaključili su na kraju razgovora Slavka i Peter Hajduk.

Zadnje ažuriranje nedjelja, 05 avgust 2018 09:54
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved