Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

HOMOVEC: TUNELI RAVNE LJEKOVITO DJELUJU NA KRVNI SISTEM

Aleš Homovec iz slovenačke kompanije “Novi val” koja se bavi istraživanjem i mjerenjima elasticiteta krvnih sudova boravio je ovih dana u Visokom kako bi ponovio eksperiment mjerenja na većem uzorku ispitanika. Naime, Homovec je u maju 2018. godine mjerenja uradio na dvije osobe i rezultati su bili obećavajući. Stoga je proteklog vikenda ponovio ekperiment, ovaj put na uzorku od 14 osoba različitih godina i životnih navika.

Mjerenja su vršena prije i poslije boravka u tunelima i rezultati su, istakao je Homovec, fantastični. Inače, mjerenja se rade medicinskim aparatom Tensiomed Artheriograph.

- Mjerili smo 14 osoba i kod svih smo, nakon 90 minuta boravka u tunelima, registrirali poboljšanja u vidu smanjenja krutosti arterija. Kod nekih je to poboljšanje manje, a kod dvoje ispitanika rezultati su nevjerovatni – kazao je Homovec.

Zaključuje da boravak u tunelima Ravne uslovljava opuštanje krvnih sudova, a samim tim i snižavanje krvnog tlaka.

- To znači da možemo medicinski dokazati da boravak u tunelima ljekovito djeluje na krvni sistem - objasnio je.

Primjera radi, kod jednog od ispitanika, krutost arterija je, izražena u postocima, prije ulaska u tunele bila – 27 posto. Nakon izlaska krutost je bila – 67 posto.

- Ovo je jako veliko povećanje do kojeg se u praksi može doći tek nakon godinu dana pravilne ishrane i korištenja suplemenata. Ovdje smo to postigli s dva boravka u tunelima od po 45 minuta – pojasnio je Homovec.

Njegovo svjedočanstvo kao i rezultate istraživanja možete pogledati u nastavku:

Related Video

Zadnje ažuriranje srijeda, 10 oktobar 2018 14:23
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved