Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

VISOČANKE LIJEPO VRIJEME KORISTE ZA UŽIVANJE U PARKU „RAVNE 2“

Arheološko-turistički park „Ravne 2“ od svog samog otvorenja mjesto je na kojem se okupljaju strani, ali i domaći gosti, Visočani, kao i gosti iz drugih bh.gradova, ali i oni najmlađi, kao i najstariji. Upravo tako je bilo i ove sedmice, tačnije ovog četvrtka (18.oktobar). I dok su se oni najmlađi, mališani iz Donjeg Moštra, bezbrižno igrali i koristili brojne sadržaje parka „Ravne 2“, u drugom dijelu smo zatekli dvije, malkice starije gospođe iz Visokog.

- Sedmično barem nekoliko puta dođem u ovaj raj na zemlji. Nekada je to vozilom, a nekada, Boga mi, i pješke. Dođem u ovu oazu ljepote, mira, čistog zraka, i uživam. Ovo što je zamislio, ali evo i ostvaruje dr. Semir Osmanagić zaista je nešto nevjerovatno, i hvala mu na svemu što je uradio i učinio za ovaj grad i ovu sredinu. – kazala nam je gospođa Ehlimana Bečar, koju smo u parku „Ravne 2“ sreli s prijateljicom Ašidom Bečar.

Ašida je bila učiteljica, i za vrijeme svog radnog vijeka, kako nam je kazala, imala je priliku obići cijelu bivšu državu, ali i veliki dio Evrope, a ovakve ljepote ne možemo se postidjeti, kaže Ašida.

- Ovo je zaista nešto nevjerovatno. Zbog nekih privatnih stvari nisam do danas dolazila ovamo, ovo mi je prvi dolazak, uspjele smo obići dosta toga što se nalazi u ovom parku, a evo sad uz ručak sumiramo utiske. Kako sam već kazala, imala sam priliku mnogo putovati, obići brojne prekrasne zemlje, ali ovo što imamo u Visokom je nešto zaista nevjerovatno, pa bih i ja iskoristila priliku da se zahvalim dr. Osmanagiću i timu Fondacije, na ovako predivnom mjestu, koje je napravio upravo u našem Visokom. – kazala nam je Ašida.

Ovaj dio Ravana je neprepoznatljiv, u odnosu na neka prošla vremena, kazale su nam ove dvije gospođe, koje su i u godinama iza nas znale često doći na Ravne, i koje se sjećaju današnjeg parka „Ravne 2“ kao jedne velike doline i močvare.

Zadnje ažuriranje subota, 20 oktobar 2018 05:58
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved