Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

BOSANSKA PIRAMIDA SUNCA I OVE GODINE PRIVUKLA HILJADE GOSTIJU I STOTINE VOLONTERA IZ CIJELOG SVIJETA

Mjesec oktobar i kraj turističkog dijela sezone u Visokom, barem onog dijela u kojem Bosansku dolinu piramida posjeti i najveći broj gostiju, idealna je prilika i za neku vrstu rezimea sezone. Na Bosanskoj piramidi Sunca ove godine je bio značajan broj gostiju, a urađeni su i brojni dodatni sadržaji, kao i unapređenje turističke infrastrukture, koji u budućnosti garantuju da će ovaj lokalitet biti sve više posjećen.

- Nakon što smo ove godine malo izmjestili stepenice i pristupne puteve prema Bosanskoj piramidi Sunca, uradili i postavili Info kućicu Fondacije, tokom godine smo uspjeli otvoriti i nekoliko novih sondi, proširiti se za nekoliko dodatnih parcela, početi sa radovima i na istočnoj strani, te urediti one detalje na koje gosti najviše gledaju. Nakon što je prošao udarni dio sezone možemo izraziti zadovoljstvo, kako brojem gostiju koji su nas posjetili, tako i onim što smo tokom i pred sezonu uspjeli da uradimo, a svakako bitno je spomenuti i volontersku akciju, u sklopu koje su volonteri veći dio vremena proveli na radovima upravo na Bosanskoj piramidi Sunca. – kazao nam je Namik Mejdija, vodič Fondacije na Bosanskoj piramidi Sunca.

Ulaganja i uređenja turističkih i arheoloških lokacija donose i prve rezultate, pa se brojni gosti koji se odlučen na dolazak u Visoko, odlučuju i za posjet najvećoj piramidi na svijetu.

- Tokom godine smo imali i brojne goste, koji su nam dolazili prije nekoliko godina, a onda ove godine odlučili ponovo doći na Bosansku piramidu Sunca, i uvjeriti se u napredak radova. Naravno, velike zasluge za zadovoljstvo naših posjetilaca, pripadaju i mojim kolegama vodičima, koji zajedno sa mnom rade na Bosanskoj piramidi Sunca. Iako smo ušli u drugu polovinu mjeseca oktobra, i dalje imamo organizirane i pojedinačne posjete, a vjerujem da će tako biti i do kraja godine, jer već imamo i najavljene posjete za naredni period, što je također dobar znak, da turistička sezona u Visokom traje skoro pa cijelu godinu. Na kraju bih istaknuo i kako je uređenjem saobraćajnice od Ravni pa sve do Bosanske piramide Sunca, napravljen veliki korak kako bismo ove dvije značajne lokacije i putno povezali, a izgradnja te saobraćajnice također daje rezultate. Sve u svemu, iza nas je još jedna uspješna sezona, a naravno zimski period, te početak nove godine iskoristit ćemo za dodatna ulaganja, kao i pripremanje lokacija na Bosanskoj piramidi Sunca, za još bolji prijem gostiju i njihovo još veće zadovoljstvo dolaskom i posjetom. – kazao nam je Namik.

Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved