Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

OTVORENJE NOVIH PUTEVA – IZJAVE: AMRA BABIĆ, NAČELNICA VISOKOG

Na svečanosti otvorenja puteva u Kompleksu „Ravne“, prisutnima se zahvalila i obratila i općinska načelnica, Amra Babić.

- Zahvaljujem se premijeru i članovima vlade koji su došli zajedno s nama podijeliti radost zbog realizacije ovako značajnog projekta. Kada smo 2018. godinu proglasili „Godinom turizma“, to nije bilo puko proglašenje, već puno više od toga, namjera da Visoko vratimo u centar zbivanja Bosne i Hercegovine i da postane centar turizma. Naišli smo na podršku dr. Osmanagića, zadovoljstvo je bilo surađivati, zajednički smo radili i poduzeli niz aktivnosti da imamo ovo što danas imamo. Prije nekoliko dana spojili smo Ravne sa Starim gradom, povezujući lokalitete Srednjovjekovne Bosne i piramida, te dobili turističku cjelinu. U fazi izrade je regulacioni plan Ravne, oformljen je Turist biro, ovih dana smo započeli i sa radovima u Luci, gdje ćemo dislocirati turistički autobuski saobraćaj, ali i dobiti nove sadržaje, autokamp i slično. Naravno, sve ovo je ostvareno u saradnji sa onima koji dovode turiste u Visoko, a to je Fondacija i dr. Osmanagić, sa svojim predavanjima, prezentacijama, neumornim radom, čime je zaslužio da bude počasni ambasador, ne samo kantona, već BiH u svijetu, sa svime što je do sada učinio. – kazala je načelnica Babić.

Babić se zahvalila i kantonalnim i federalnim institucijama koje su izdvojile sredstva za ove značajne projekte.

- Hvala i Vladi koja je potrošila do kraja sredstva iz privrede i najvećim dijelom prepoznala Visoko i ovaj lokalitet. U rano proljeće, dok riješimo sva pitanja, nastavlja se realizacija, odnosno završetak započetih radova. Nadam se da će naredna godina biti prava Godina turizma. Hvala svima na saradnji, nadam se da ćemo zaboraviti sve ono što nas dijeli, a njegovati samo ono što nas spaja – istaknula je na kraju obraćanja načelnica Babić.

Zadnje ažuriranje petak, 02 novembar 2018 17:51
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved