Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

JEDAN JESENJI RADNI RAD U KOMPLEKSU RAVNE

Srijeda, 7. novembar 2018. je uobičajeni radni dan u kompleksu Ravne. Tim Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ aktivan je na nekoliko lokacija.

U parku ‘Ravne 2’ montirana je stolarija na objektu Konferencijske dvorane. Postavljeni su veliki prozori na tri strane dvorane i vrata na dva glavna ulaza. Korišteni su drveni materijali boje zlatnog hrasta. Estrih dvorane se suši i čeka proljeće kada će biti postavljene pločice. Materijal za oblaganje zidova i plafona (izolacija, lamperija) je stigao i ubrzo počinju radovi u unutrašnjosti dvorane.

Nekoliko radnika je već dvije sedmice anažovano na čišćenju parka od lišča i grana. Uprkos ćinjenici da je većina drveća u parku ?Ravne 2’ bjelogorična, vrlo je teško naći lišće na zemlji. Vrijedni radnici Fondacije održavaju park urednim.

Jedna ekipa kontinuirano radi na čišćenju tunela ‘Ravne’ krečući se prema Bosanskoj piramidi Sunca. Na objektu u Aero banji, budućem Wellness centru, postavljena je drvena ornamentalna ograda na spratu.

Iz Doma zdravlja u Visokom, poslali su tim u kompleks Ravne da izvrši deratizaciju. Otrov za miševe, glodare i druge štetočine je postavljen u blizini ulaza u Podzemni labirint Ravne, iza kućica i Muzeja Fondacije te u blizini ulaza u tunele ‘Ravne 3’. ‘Mušinbegović gradnja d.o.o.’ je finalizirala radove na pristupnim putevima i parkinzima, izgradnji odvodnih kanala i završavanju bankina.

Ekipe Fondacije u info kućicama na Bosanskoj piramidi Sunca i tunelima Ravne primaju posjetioce, a ukupno 10 vodiča se brine za dobrodošlicu i stručno objašnjenje o fenomenima u Bosanskoj dolini piramida.

Nakon posjete kantonalnog inspektora zaštite od požara, kojeg je pozvala Fondacija da pregleda dokumente, procedure i materijalna sredstva, u toku je ispunjavanje onoga što je nedostajalo. Dodani su protivpožarni aparati na bazi CO2, u toku je kurs za rukovaoce plinom, a završni segment će uslijediti 19. novembra PP obukom za sve uposlenike.

Zadnje ažuriranje četvrtak, 08 novembar 2018 10:06
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved