Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

BOSANSKE PIRAMIDE IDU U JAPAN

Odmah na povratku u BiH, 18. novembra 2018. i pređenih 6.400 kilometara na turneji po Njemačkoj, Nizozemskoj, Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj, dr. Semir Osmanagić je ugostio televizijsku ekipu iz Japana. Riječ je o komercijalnoj televiziji ‘TV Tokyo’ koja je jedna od glavnih tokijskih komercijalnih televizija.  Urednica emisije ‘What is this?’ (‘Šta je ovo?’) doputovala je na Balkan da snimi tri emisije u Crnoj Gori (Kotor), Bosni i Hercegovini (Bosanske piramide) i Hrvatskoj (Zagreb).

Pronalazač bosanskih piramida ih je dočekao u centru Visokog, zatim su otišli na lokaciju Belvedere gdje je govorio kako je došlo do otkrića piramida pokazujući pravilnu geometriju Bosanske piramide Sunca i njenu perfektnu orijentaciju prema stranama svijeta. Zatim su otišli na arheološke sonde u podnožju sjeverne strane piramide gdje je bilo riječi o najstarijem i najčvršćem betonu na svijetu. Posljednje dvije stanice bili su prahistorijski Podzemni labirint Ravne i Muzejska izložba Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’.

Japanska ekipa bila je izuzetno zadovoljna snimljenim materijalom i misterijom na koju su naišli. Nakon prikazivanja, ovo će biti sjajna promocija otkrića u Visokom za milionsko tržište u Japanu.

Zadnje ažuriranje utorak, 20 novembar 2018 11:12
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved