Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

NOVI SADRŽAJI I BOGAT PROGRAM U PARK „RAVNE 2“ PRIVUKLI DESETINE HILJADA POSJETILACA

Arheološko-turistički park „Ravne 2“ s pravom se može nazvati najljepšim parkom u Bosni i Hercegovini, ali i mnogo šire, a brojni sadržaji, bogat program, te veliki broj posjetilaca, obilježio je i 2018.godinu. Tome je svakako doprinio i angažman nove programske direktorice, Azre Ohran Zubić, koja je svojim inovacijama i radom donijela i neke nove, prepoznatljive elemente u ovaj dio Bosanske doline piramida.

- Godina koja je na izmaku i za park „Ravne 2“ je bila uspješna i to na brojnim poljima. Osvježenja i sadržaji postali su svakodnevnica parka, pa smo tako uz već postojeće, prepoznatljive sadržaje, ove godine dobili i jednu sjajnu skulpturu, formirali smo i dio koji smo nazvali „Čarobna šuma“, a naši dragi prijatelji i donatori iz cijelog svijeta upotpunili su park i brojnim drugim sadržajima. Danas je ovo park mira, odmora, relaksacije, ali i zabave i edukacije. – ističe Azra.

Park „Ravne 2“ ove godine su posebno koristili školarci, kako iz Visokog, tako i cijele BiH, koji su u parku imali priliku za razgledanje, ali i edukaciju. Sredina godine je u park „Ravne 2“ dovela i volontere, koji su nakon dana napornog rada pronašli i nove ulaze u tunele, koji su, prema svemu sudeći, bili povezani sa postojećim ulazima u Prahistorijski podzemni labirint Ravne, a upravo proteklih dana su stigle i sjajne vijesti o starosti tih tunela.

- Pored pomenutih otkrića, ne mogu a da ne pomenem naše vrijedne uposlenike, koji se svakodnevno trude da park „Ravne 2“ bude i oaza čistoće i uređenosti. Naravno, već je postala tradicija održavanje brojnih sajmova, seminara, treninga, a tu su i naši tradicionalni festivali povodom dolaska ljeta i jeseni, koji su i ove godine u park „Ravne 2“ doveli brojne posjetitelje. Potrebe su iziskivale i izgradnju jedne konferencijske sale, pa smo i to uspjeli da riješimo, tako da park „Ravne 2“ sada posjeduje i jednu modernu, multimedijalnu konferencijsku salu, koja je, za naše uslove posebna i po tome što smo je dali na besplatno korištenje svima koji izraze potrebu za korištenjem tog prostora. – kazala nam je Azra Ohran Zubić.

U rezimeu je jako teško pomenuti sve ono što se tokom 2018.godine dešavalo u parku „Ravne 2“, ali ono što je najbitnije, ovo predivno mjesto je postalo prepoznatljivo i mamac, kako za ljude iz Visokog, tako i za ljude iz bližih i daljih gradova naše zemlje, koji u ovom parku pronalaze mir, odmor, relaksaciju, uživanje, ali i edukaciju i zabavu.

- 2018.godina je bila jako uspješna, kako smo već kazali imali smo brojne događaje, dobili brojne nove sadržaje, park je postao prepoznatljiv, a već od naredne godine pored svih pobrojanih stvari, park „Ravne 2“ će biti i mjesto gdje će se održavati Team building, moguće i neke sportske manifestacije za mlađe uzraste, naravno i predavanja, seminari, a ukoliko nam uslovi dozvole, ovu priliku bih iskoristila i da kažem da ćemo ove godine u sklopu Festivala povodom ljetnog solsticija, u parku „Ravne 2“ imati i možda jednu veliku regionalnu zvijezdu i fantastičan nastup o kojem će se pričati širom regije. – kazala nam je na kraju programska direktorica Parka „Ravne 2“, Azra Ohran Zubić.

Zadnje ažuriranje srijeda, 28 novembar 2018 14:35
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved