Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

PO INFRASTRUKTURNIM PROJEKTIMA 2018.GODINA DO SADA NAJUSPJEŠNIJA OTKAKO POSTOJI FONDACIJA

Uređenje postojeće infrastrukture, kao i kupovina novih parcela na Bosanskoj piramidi Sunca i na području lokaliteta Ravne, obilježili su 2018.godinu.

Rezimirati ovaj dio sezone u Visokom, bilo bi teško bez zahvalnosti svim nivoima vlasti, od općinske i načelnice Amre Babić, preko kantonalne i premijeru Miralemu Galijaševiću te visočkih predstavnika u njoj, pa do federalne vlasti i Jasmine Zubić i Mirze Ganića, koji su se ove godine itekako aktivirali, sve s ciljem podrške najvećem arheološkom i turističkom projektu u našoj zemlji, ali i mnogo šire.

Putna infrastruktura je unaprijeđena - uređeni su putevi koji vode prema tunelima Ravne, Aero banji, kao i parku „Ravne 2“, a početak naredne godine donijet će i dovršetak radova, čime će biti povezana regionalna cesta Visoko – Kakanj sa najfrekventnijim turističkim lokalitetom Zeničko-dobojskog kantona, lokalitetom Ravni, te dalje prema Bosanskoj piramidi Sunca. Ova uređenja donijela su i promjene oko Prahistorijskog labirinta tunela Ravne, pa su tako prodavači suvenira dobili nove, moderne kućice, „Aleju suvenirnica“. Od proljeća će dio oko ulaza u tunele Ravne postati i pješačka zona, čime će bezbjednost gostiju biti na mnogo boljem nivou.

Radilo se u ovoj godini i na Bosanskoj piramidi Sunca, pa je tako početak godine donio uređenja novih parcela u vlasništvu Fondacije, otvorenje Info kućice, uređenja pristupa prema sondama, dok je tokom godine Fondacija uložila sredstva u kupovinu novih parcela, pa su započeti radovi i na istočnoj strani Bosanske piramide Sunca, gdje su vrijedni volonteri pronašli nove betonske blokove, na kojima će se raditi u budućnosti.

Posebna priča je nova Ljekovita šuma, Aero banja iznad ulaza u tunele Ravne, koja će u budućnosti itekako biti povezana sa tunelima, te njihovim ljekovitim svojstvima. Do sada zapušteni prostor, postao je prelijepa ljekovita šuma, sa brojnim sadržajima, a Fondacija je nastavila saradnju i sa lokalnom zajednicom, pa je tako uređeno i pravoslavno groblje i dio oko pravoslavne crkve koja se nalazi u blizini, za što su zahvalnost iskazali i sami čelnici ovog vjerskog objekta, kao i brojni vjernici.

Naredna, 2019. godina će biti nastavljena u istom ritmu, a cilj je jasan – od Visokog i Bosanske doline piramida napraviti najatraktivniju turističku i arheološku lokaciju, ne samo u našoj zemlji i regionu, već i u cijeloj Evropi, a brojni posjetioci, kao i oni koji se više puta vraćaju u Visoko, dokaz su da je rad svih uposlenika Fondacije na čelu sa dr. Semirom Osmanagićem, rad koji obećava da će se o projektu u Visokom slušati i u narednim godina, te da će privlačiti posjetioce, goste, stručnjake, naučnike i mnoge druge znatiželjnike iz cijelog svijeta.

Zadnje ažuriranje srijeda, 28 novembar 2018 14:40
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved