Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

GLUMCI NARODNOG POZORIŠTA TUZLA ODUŠEVLJENI TUNELIMA I PARKOM „RAVNE 2“

Visoko je ovih dana domaćin 15.po redu manifestacije „Dani Zaima Muzaferije“, koja se održava svake godine u znak sjećanja na velikana bh.glumišta Zaima Muzaferiju. Svake godine gosti Visokog su i glumci iz pozorišta Bosne i Hercegovine, ali i zemalja regiona, a ove godine na repertoaru je predstava "Zrno soli ili sretan rođendan, Marina!", Narodnog pozorišta Tuzla.

Tuzlanski glumci, na čelu s rediteljicom Slovenkom Nedom Rusjan Bric, nastup u Visokom iskoristili su i za obilazak Bosanske doline piramida, pa su tako ovog četvrtka (29.novembar), odmah po dolasku u Visoko, a prije postavljanja scene i probe, odlučili se napuniti pozitivnog energijom u Prahistorijskom labirintu tunela Ravne.

- Mnogo toga smo čuli i vidjeli o bosanskim piramidama, kao i o tunelima, a ova prilika se jednostavno nije smjela propustiti, pa smo tako odlučili prije predstave obići tunele. Zaista je sve fascinantno, neki od nas su imali priliku ovdje doći još prije nekoliko godina, a ovo što je urađeno u međuvremenu je zaista fantastično. Šteta je da državne vlasti još uvijek nisu potpuno stale iza ovog projekta, ali ovo što je urađeno sigurno im je najbolji poziv da se uključe u ovu sjajnu priču. – kazali su nam tuzlanski glumci.

Oduševljenje nije krila ni rediteljica predstave, koja nam je kazala kako su joj po polasku iz Slovenije brojni prijatelji i poznanici kazali da mora posjetiti bosanske piramide i tunele, kada već ide u Visoko, i kako kaže nije se pokajala i sasvim sigurno će u budućnosti namjenski doći u jednu malo dužu posjetu.

Nakon obilaska tunela, ekipa je kratko obišla i park „Ravne 2“, a nakon toga se uputila na probu predstave koja će biti odigrana u Gradskom kinu Visoko.

Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved