Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

ZAPOČELI RADOVI U ‘LJEKOVITIM TUNELIMA’

Krajem novembra 2018. tim Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ otkrio je ulaz u podzemne tunele 200 metara udaljen od ulaza u Podzemni labirint Ravne. Ulaz u nove tunele, koji su nazvani ‘Ljekoviti tuneli’ nalazi se na parceli čiji je vlasnik Fondacija. Obzirom da je ulaz na istoj nadmorskoj visini kao i postojeći podzemni tuneli Ravne, nema sumnje da pripadaju istoj mreži tunela.

Kao što je poznato, u augustu 2018. otkriveni su tuneli ‘Ravne 3’, također na parceli Fondacije, koji se nalaze 500 metara daleko od ulaza u Podzemni labirint Ravne. Pošto su i oni na istoj nadmorskoj visini, to dokazuje hipotezu da se ispod Bosanske doline piramida kriju tuneli dugački desetinama kilometara.

Radovi na ‘Ljekovitim tunelima’ započeli su početkom decembra 2018. Nakon što su uklonjeni nanosi zemlje na ulazu u tunele, materijal koji je slijedio je šljunkovitog sadražaja, identičan onome koji je korišten u zatvaranju tunela Ravne. Radnici Fondacije polako izbacuju šljunkoviti materijal i pripremaju ulazni dio da bude podgrađen, a zatim i osiguran ulaznim vratima.

Tokom zimskog perioda, radnici Fondacije će biti aktivniji nego ikada i raditi na tri lokacije u kompleksu tunela Ravne.

Zadnje ažuriranje srijeda, 12 decembar 2018 13:15
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved