Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

NASTAVLJENA PODJELA DONACIJA KNJIGA ŠKOLSKIM BIBLIOTEKAMA

Kao što je i najavljeno počela je akcija podjele knjiga autora Dr.Osmanagića osnovnim i srednjim školama kao i viskoškolskim institucijama i gradskim bibliotekama. U sklopu zimskog projekta promocije Fondacije u toku kojeg se bosanske piramide intenzivno predstavljaju na sajmovima širom BiH, upriličen je i nastavak akcije donacije knjiga koji je počeo prije dvije godine podjelom seta od 12 knjiga svim bibliotekama u zeničkoj, kakanjskoj, visočkoj i sarajevskim opštinama.

Vozilo uposlenika Fondacije stizalo je i na udaljena mjesta područnih škola uveseljavajući đake i obogaćujući njihove skromne bibliotekarske zbirke.

Tako su pohvale stizale iz visočkih osnovnih i srednjih škola gdje su bibliotekari rado primali uvijek vrijedne donacije knjige. Iz Medrese „Osman ef. Redžović“ u Velikom Čajnom rekli su nam da su knjige Dr.Osmanagića poprilično tražene i da se čitaju među omladinom, a iz Osnovne škole „Arnauti“ kod Zenice su istakli veliku želju da upoznaju Dr. Semira, zahvalili na upotpunjenju kolekcije knjiga i požalili se na nedostatak literature i lektira.

I druge osnovne i srednje škole u zeničkoj, kakanjskoj i visočkoj opštini koje su do sada primile donacije istakle su kako je vrlo malo ovakvih donacijskih akcija te su se zahvalili Fondaciji na ideji i sprovođenju ovog plemenitog djela.

Ono što smo se mogli uvjeriti tokom obilaska škola jeste da je stanje pojedinih biblioteka zaista loše. Radi se sa starom i veoma skromnom literautrom, a ovaj vid usvajanja informacija nije dovoljno ispromoviran kod mladih ljudi. Nadamo se da ćemo ovakvim i sličnim donacijama u budućnosti ohrabriti i pobuditi mlade da se vrate u biblioteke gdje će shvatiti da je potencijal jedne lijepe knjige mnogo veći od bilo kakvog digitalnog zapisa.

Akcija će se nastaviti tokom decembra kada je planirano da nakon Zeničko-Dobojskog kanona, donacija bude uručena u sve osnovne, srednje i visokoobrazovne ustanove u Sarajevu.

Zadnje ažuriranje petak, 14 decembar 2018 10:08
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved