Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

NOVOGODIŠNJA KONFERENCIJA ZA MEDIJE U OPĆINI VISOKO: ‘NAJBOLJA TURISTIČKA SEZONA DO SADA’

U četvrtak, 27. decembra 2018. godine, u Velikoj Sali Općine Visoko održana je novogodišnja konferencija za medije koja je bila posvećena rezultatima u oblasti turizma u protekloj godini. Na konferenciji su govorili općinska načelnica mr.sc. Amra Babić, direktor Zavičajnog muzeja mr.sc. Elvedin Šabanović, direktor Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ dr. Semir Osmanagić, pomoćnik načelnice za lokalni ekonomski razvoj Emir Fejzović i šefica Odjeljenja za privredu Općine Visoko Suada Koljenović.

Direktor Fondacije je u obraćanju istakao važnost tripartitnog Sporazuma o saradnji u razvoju turizma i međusobnoj koordinaciji između Općine, Muzeja i Fondacije, koji je prvi te vrste u BiH. Konkretni projekti iz Sporazuma su ispunjeni tokom 2018. i turisti su osjetili beneficije saradnje državnog, javnog i nevladinog sektora. Osnovani su info centri na arheološkim lokacijama, ali i turistički info centar u centru Visokog.

U modernom katalogu kojeg je štampala Fondacija dvojezično su predstavljene turističke destinacije u gradu. Kompleks Ravne je dobio obrise ekskluzivne arheološko-turističke destinacije sa sadržajima koje je razvila Fondacija: arheološkim (tuneli Ravne, tuneli Ravne 3, Ljekoviti tuneli), park ‘Ravne 2’ s bogatom ponudom i kontinuiranim sadržajima tokom čitave godine, Aero banja i drugi.

Zahvaljujući saradnji općinskih, kantonalnih i federalnih vlasti pristupilo se sistematskom rješavanju turističke infrastrukture: asfaltiranju puteva, izgradnji zaobilaznice da bi bila formirana pješačka zona ispred tunela Ravne, pravljenju parking prostora, otpočinjanju rada na novom Regulacionom planu za kompleks Ravne, asfaltiranju kružnog toka od podnožja Bosanske piramide Sunca, preko srednjevjekovne utvrde, do izletišta Ravne i tunela Ravne, itd.

Promotivni nastupi na sajmovima turizma i privrede, proglašavanje 2018. godinom turizma, promocija srednjevjekovnih destinacija, ažuriranje smještajnih kapaciteta i druge aktivnosti dio je sistematskog pristupa koje su ove tri organizacije primjenile tokom izvještajne godine.

Na kraju je načelnica Babić istakla da su pred nama nove ‘Godine turizma’, ako ne i ‘Decenija turizma’, jer je to industrijska grana od koje koristi imaju prije svega lokalna zajednica i građani Visokog.

>>> Načelnica Visokog: 2018. je najbolja turistička sezona do sada.

Related Video

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 31 decembar 2018 17:05
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved