Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

JEDINSTVENA UTRKA „LAND OF PYRAMIDS“ I OVE GODINE U VISOKOM

Visoko će i ove godine biti domaćin nduro utrke i sportsko – turističkog spektakla „Land of Pyramids“ koji četvrtu godinu zaredom organizuje Enduro klub „Visoko“. Iako vremenski uslovi još uvijek nisu dovoljno dobri za same pripreme staze, vrijedni članovi već odavno rade na organizaciji, a skoro 150 prijava do ovog trenutka garancija je još jednog neviđenog moto spektakla u gradu piramida.

– Iako je utrka na rasporedu sredinom aprila do sada imamo skoro 150 prijava vozača iz desetak zemalja, tu prije svega mislim na zemlje regije, ali nam vozači dolaze i iz Austrije, Njemačke, Mađarske, a ove godine imamo najavu da će učestvovati i jedan takmičar iz Amerike. Novina je da ćemo ove godine imati stazu koja će biti duža za nekih 6-7 kilometara, što u konačnici znači da će utrka biti dužine od oko 44 kilometra. Start je na lokalitetu Kompleksa Ravne, gdje će biti vožene i kvalifikacije, a nakon kruga po okolnim lokacijama i sam cilj je na Ravnama. Vozi se u tri klase kao i do sada, „Hobby“, „Expert“ i „Veteran“ klasa, a ove godine se možemo pohvaliti da ćemo imati i „Lady“ klasu, pošto imamo prijavu jedne djevojke iz Hrvatske, a očekujemo još nekoliko djevojaka. – kazao nam je Emir Huseljić iz Enduro kluba „Visoko“.

Za svega četiri godine Enduro utrka u Visoko je postala regionalno i evropski poznata, pa je tako sve veći odziv vozača, ali i sponzora, a cilj organizatora je da visočka utrka zauzme mjesto u kalendaru najvećih evropskih enduro događaja.

– Utrka je postala poznata i privlači sve veću pažnju, a ja bih posebno istaknuo i sjajnu saradnju sa Fondacijom „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ i dr. Semirom Osmanagićem. I ove godine se nadamo dobroj saradnji, a i naš cilj je sličan cilju Fondacije, a to je promocija Visokog i visočkih piramida, u čemu i uspijevamo. Trudimo se da se naši gosti u Visokom osjećaju kao kod kuće, a pored sportskog dijela programa vozači će posjetiti i tunele Ravne kao i druge arheološke i turističke lokacije u našem gradu i sa lijepim uspomenama se vratiti u svoje zemlje. – pojasnio nam je Huseljić.

Bitno je pomenuti kako utrka „Land of Pyramids“ privuče nekoliko hiljada gledalaca koji uživaju u majstorijama vozača, a do sada nisu zabilježeni niti najmanji incidenti, nije bilo nesreća među vozačima i publikom, što je još jedan pokazatelj ozbiljnog rada i organizacije ekipe iz Enduro kluba „Visoko“.

Zadnje ažuriranje petak, 01 februar 2019 13:06

Pratite nas

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved