Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

POČELO JE: OTVORENA TURSTIČKA SEZONA NA BOSANSKIM PIRAMIDAMA

Sada već tradicionalno, prvi vikend mjeseca marta označava i početak prvih organiziranih dolazaka gostiju u Bosansku dolinu piramida i Visoko, a dragi gosti iz Bugarske su oni koji se prvi organizirano pojave u Visokom. Izuzetak nije ni ova godina, a ova subota 2. marta 2019. u Visoko je dovela nekoliko autobusa bugarskih gostiju.

Nakon zimskih mjeseci i zatišja, danas je bilo itekako živo u kompleksu Ravne, a goste iz Bugarske, njih stotinjak, dočekao je dr. Semir Osmanagić, koji ih je srdačno pozdravio na ulazu u Prahistorijski podzemni labirint Ravne. Nakon toga Bugari su u grupama obišli tunele Ravne, a zatim i Arheološko-turistički park „Ravne 2“, a interesatno je da su u ovoj grupi gostiju bili i oni koji se u Visoko vraćaju već nekoliko puta, ali i veliki broj novih gostiju, kojima je ovo bio prvi kontakt s Bosanskom dolinom piramida – i jedni i drugi nisu krili oduševljenje, niti su požalili zbog ove turneje.

Pored Bugara početak vikenda je doveo i goste iz Slovenije, koji su uživali u blagodatima tunela Ravne, kao i domaćih posjetilaca, kojih je iz dana u dan sve više. Na Ravnama smo sreli i bračni par iz Travnika, a oni su nam kazali kako im je ovo prvi dolazak u Visoko i obilazak kompleksa, ali kako su svu priču pomno pratili kroz medije. Nakon obilaska tunela Ravne i parka Ravne 2, istaknuli su kako im je žao što i ranije nisu došli, ali kako će od sada biti redovni gosti ovog „raja na zemlji“.

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 04 mart 2019 14:44
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved