Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

ZAVRŠENI OBIMNI SANACIONI RADOVI U PARKU NAKON ZIMSKIH ŠTETA

I ova zima je svojim niskim temperaturama, snijegom i vodenim bujicama, nanijela štete parku ‘Ravne 2’. Dolazilo je do odrona zemljišta, rušenja stabala i krošnji, erozije obale u potocima.

Puna dva mjeseca trajali su sanacioni radovi na različitim lokacijama u parku. Iza konferencijske dvorane, odron zemljišta dostigao je visinu od šest metara. Desetine tona materijala je odvezeno, izgrađen je potporni zid u dužini od 25 metara, debljine 30 cm, visine 180 cm, dubine jednog metra i širine temelja ispod zemlje od jednog metra. Desetine tona šljunkovtog materijala su postavljene između potpornog zida i obale te je napravljena škarpa. Time je dobijeno dugoročno rješenja za ovu lokaciju. U budućnosti će biti zasađene sadnice čempresa i trava kako bi spriječile buduću pojavu odrona. Oko konferencijske dvorane izvedeni su radovi na uređenju zemljišta i sađenju trave. Kako bi se omogućili ovi radovi kamionima, betonskim mikserima nosivosti 50 tona i bagerima, bilo je potrebno napraviti novi prilazni put kroz park gdje je upotrijebljeno stotinu tona tampona.

U blizini ulaza u runele ‘Ravne 2’ snijeg i vjetar su bili uzokom rušenja dva stabla. I ta oblast je sanirana i put popravljen.

Jedna višetonska konglomeratna stijena je skliznula niz obalu iznad drenažnog odvoda i oštetila je tri manje cijevi, koje su prikupljale vode iz izvora, te glavnu betonsku drenažnu cijev u ovom dijelu parka. Angažovanjem nekoliko bagera, kamiona te uposlenika Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ izvršene su popravke na putu, obali i zamjeni cijevi.

Također, glavna drenažna cijev u drugoj dolini je zamjenjena i ponovo stavljena u funkciju.

Zadnje ažuriranje nedjelja, 10 mart 2019 08:37
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved