Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

POLAZNICI ŠKOLE ZA VODIČE UČILI O ODLIKAMA I TAJNAMA BOSANSKE PIRAMIDE SUNCA

Ovogodišnja Škola za vodiče Fondacije stigla je skoro do polovine, a nakon početnih časova i predavanja na lokalitetu Prahistorijskog kompleksa tunela Ravne, polaznici su ove nedjelje (10.mart) boravili na najvećoj piramidi na svijetu, Bosanskoj piramidi Sunca, gdje su se upoznali sa ovom građevinom, kao i njenim brojnim odlikama i tajnama.

Predavanje za polaznike škole je održao i stariji vodič Fondacije Namik Mejdija, a ekipa je obišla i brojne sonde na kojima se tokom godine radi.

- Nakon nekoliko časova u tunelima Ravne slijedi faza kada obilazimo i učimo o ostalim arheološkim i turističkim lokacijama u Bosanskoj dolini piramida. Ovu nedjelju smo iskoristili za obilazak Bosanske piramide Sunca, a naredni čas ćemo održati na Bosanskoj piramidi Mjeseca. Za sada mogu biti zadovoljan pokazanim znanjem i željom za učenjem, ostalo je ukupno 11 polaznika, a naravno oni najbolji i oni koji polože završni ispit, postat će dio velike porodice i velikog tima Fondacije. – kazao nam je Ajdin Ahmetspahić, koordinator vodiča i volontera u Fondaciji.

Pored Škole za vodiče uporedu traju i pripreme za ovogodišnju „Ekspediciju na bosanske piramide s volontiranjem“, a odziv je za sada dobar, iako se najveći broj prijava očekuje upravo u naredna dva mjeseca.

- Za sada ima dosta interesanata, imamo nekoliko desetina prijava i to su prijave iz Engleske, Francuske, Njemačke, dakle uglavnom iz evropskih zemalja, a upravo u narednom periodu očekujemo i brojnije prijave iz SAD-a, Australije i drugih zemalja, jer sami sistem prijava, kao i dolazaka naših volontera, usko je povezan sa njihovim planiranjem godišnjih odmora. Ponavljam, za sada zaista imamo solidan broj prijava i prema tome možemo i ove godine očekivati veliki broj volontera, a kao i proteklih godina u planu su radovi na novim sondama Bosanske piramide Sunca, ali i novootkrivenim tunelima na Ravnama. – pojasnio je Ahmetspahić.

Pored polaznika Škole za vodiče, Bosanska piramida Sunca privlači i goste i znatiželjnike, pa su tako prvi pravi proljetni dani na ovaj lokalitet izmamili i nešto veći broj gostiju, a svakako najveći broj posjeta je u jeku sezone, odnosno u ljetnim mjesecima.

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 11 mart 2019 13:04
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved