Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

PRVA SOLARNA ULIČNA LED SVJETILJKA U BIH INSTALIRANA U PARKU ‘RAVNE 2’

U ‘Arheološko-turističkom parku Ravne 2’ instalirana je prva solarna svjetiljka s LED lampama. Riječ je o novoj tehnologiji austrijskog proizvođača ‘Photinus’, koji se smatra jednim od lidera na ovom visokotehnološkom tržištu rasvjetnih tijela.

U budućnosti će vanjska rasvjeta na električnoj mreži postajati sve manje korištena. Riječ je o skupom rješenju, jer je kopanje i postavljanje kablova uvijek značilo oštećenje postojećih parkirališta, pločnika i ulica. Pri tome je uticaj na okoliš bio štetan. Troškovi su, zbog udaljenosti najbližih električnih vodova, bili visoki.

Za razliku od klasične elektro rasvjete, sunčeva rasvjeta je superiorna. Samostalni komericijalni solarni sistemi za vanjsku rasvjetu eliminiraju postvljanje kablova, kopanje rovova i druge troškove instalacije.

Prednost solarne rasvjete je da se može postavljati na ekološki osjetljiva područja i mjesta daleko od postojećih električnih priključaka ili mjesta gdje nema elektro infrastrukture. Stoga je solarna rasvjeta ekološko i ekonomsko rješenje.

‘Photinus’ solarna ulična svjetiljka je ekološki čista, neutralna za insekte i pokreće je besplatna sunčeva energija. Intervencija u eko-sistem je minimalna.

Solarni modul, koji je ključni dio ove instalacije, pretvara sunčevu energiju u elektroenergiju. Ona se skladišti u bateriju. Dolaskom sumraka, solarni modul prestaje proizvoditi energiju i u tom momentu senzor/kontrolor ‘shvata’ da je tamno i pali svjetla. Kada ujutro solarni modul počne proizvoditi energiju, svjetla se gase.

‘Photinus’ baterija može da proizvodi svjetlost 3-9 dana kada ima pune baterije. Ova tehnologija može biti i dio inteligentne kontrole kada se prebaci u ‘smart mode’. Time se udvostručuje autnomno vrijeme rasvjete. Kontrolor stalno mjeri napon baterije i smanjuje jačinu svjetla po potrebi. ‘Smart mode’ se može uključiti ručno ili na daljinu.

Ako kapacitet baterije padne ispod 10%, kontrolor isključuje napajanje LED svjetiljki da se baterija ne bi ispraznila. To znači da napajanje solarnim svjetlom tokom zime i lošeg vremena može trajati 5-7 dana. U ‘smart mode’, svjetiljka može raditi i do 18 dana.

Ako je baterija okrenuta direktno prema jugu, napajanje je najjače i baterija se najbrže puni. LED modul bi se trebao čistiti jednom godišnje. Bateriju treba mijenjati svakih deset godina. LED svjetla imaju životni vijek od 15 godina.

‘Photinus’ svjetiljke takođe mogu reagirati i na pokret. Rang svjetlosnih senzora je sedam metara. Nova radarska tehnologija reagira brže u odnosu na konvencionalne senzore pokreta zbog toga što koristi integrirani radar.

Putem radio signala može se povećati intenzitet svjetlosti do maksimuma i tako bolje osvjetliti prostor. Nakon toga se može prebaciti na nivo manjeg intenziteta.

‘Photinus’ solarne ploče su postavljene vertikalno tako da u zimskim uvjetima snijeg na ostaje na panelima. Zbog refleksije snijega, intenzitet svjetla je čak i jači tokom zime i snijega.

Pocinčani metalni stubovi su dvostruko zštićeni čime je povećan životni vijek svjetiljki.

Montinranje prve solarne svjetiljke u parku ‘Ravne 2’ obavili su uposlenici Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ 10. aprila 2019. Početku instalacije prisustvovao je pomoćnik načelnice Općine Visoko Emir  Fejzović s uposlenicima Službe za lokalni ekonomski razvoj.

Očekuje se da Fondacija, uz nesebičnu asistenciju Ministarstva privrede ZDK i partnera iz BiH, Slovenije i Njemačke, postavi 25 svjetiljki u park ‘Rvne 2’ čime će postati prvi prostor sa solarnim LED uličnim svjetiljkama u BiH. Obzirom da je park stalno otvoren, ovo je i poziv svim zainteresovanima da se upoznaju s ovom tehnologijom.

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 15 april 2019 12:14
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved