Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian

A+ A A-

FONDACIJIN IZVJEŠTAJ O TURIZMU NA PODRUČJU OPĆINE VISOKO PERIOD MART 2018. – MAJ 2019

Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ potpisala je ‘Sporazum o partnerskoj saradnji i međusobnoj koordinaciji u oblasti razvoja turizma na teritoriji Općine Visoko’ s predstavnicima Općine Visoko i JU ‘Zavičajni muzej’ iz Visokog, u martu 2018. Vrijednost ovog dokumenta s dvogodišnjim trajanjem je da je to prvi Sporazum ove vrste u BiH između državnog, javnog i nevladinog sektora. Konkretni projekti iz Sporazuma su ispunjeni tokom 2018./2019. i turisti su osjetili beneficije saradnje ova tri sektora.

1. KATALOG FONDACIJE

U modernom katalogu kojeg je štampala Fondacija početkom 2018. dvojezično su predstavljene turističke destinacije u gradu Visokom. U skladu s potpisanim Sporazumom besplatno su predstavljene sve značajnije lokacije (sakralne, ugostiteljske) kojima baštini Općina i Muzej, uključujući aktivne arheološke srednjevjekovne lokacije. Fondacija je dala osnovne naučne i stručne karakteristike glavnih arheoloških lokacija na kojima radi. Katalog je štampan u tiražu od 10.000 komada i besplatno je podijeljen gostima, te na sajmovima i gradskim uslužnim i ugostiteljskim objektima.

2. MEDIJSKA PROMOCIJA FONDACIJE

Tokom 2018. godine direktor Fondacije dr. Semir Osmanagić je održao 57 višesatnih predavanja u 43 grada, u 18 zemalja i na četiri kontinenta. Domaćini direktoru Fondacije 'Arheološki park: Bosanska čiramida Sunca' bili su univerziteti, knjižnice, gradske vijećnice, konferencije, kongresi, škole i simpozijumi.

U Bosni i Hercegovini Osmanagić je govorio u Sarajevu, Visokom i Banjoj Luci. U Sjedinjenim Američkim Državama održao je prezentacije na Floridi, u Arizoni, Tenesiju, Koloradu, Teksasu i Pensilvaniji. U Njemačkoj je održao prezentacije u gradovima na jugu (Chiemsee, Rosenheim, Minhen, Štutgart) i sjeveru (Hamburg, Hanover, Keln, Bremen, Dortmund). Redovne prezentacije i predstavljanje njegovih knjiga na italijanskom jeziku uslijedilo je u Milanu, Torinu, Salsomađoreu i Kosenci. Slično je bilo i sa promocijom knjiga i prezentacijama s novostima iz Bosanske doline piramida u Izraelu, Turskoj, Češkoj, Slovačkoj, Belgiji, Nizozemskoj, Rusiji, Srbiji, Južnoj Africi, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Sloveniji, Finskoj i Austriji.

U prvom kvartalu 2019. dr. Osmanagić je imao predavanja u Južnoj Africi (Johannesburg), Zimbabweu, Nizozemskoj (Amsterdam), četiri predavanja u Norveškoj (Trondheim, Alvdal, Lillehamer, Oslo), Vijetnamu (Hanoi, Ho Chi Minh City) i Australiji (Brisbane, Melbourne). Medijska promocija tokom 2018. i 2019. uključila je niz intervjua, osobito za popularne internetske radio stanice. Većina ih je bila iz SAD. Uz njih tu su i TV stanice iz Japana, Slovenije, Italije, BiH i drugih zemalja, te magazini iz Norveške, Nizozemske, Češke, Slovačke, Hrvatske.

Fondacija je proteklih godina dovela u Visoko najveće svjetske medije kao što su CNN, ABC, CBS, BBC, ‘Italia Uno’, ‘Rai Due’, NTV iz Moskve, ZDF i mnoge druge regionalne i nacionalne televizije. Ovo je jedini projekt s Balkana o kome su snimljeni dokumentarci za ‘History Channel’, kanal ‘Nacionalne geografije’, ‘Discovery Channel’, ‘Science Channel’ i druge svjetske televizije.

Tim Fondacije redovno snima video zapise novih otkrića za youtube, šalje Newslettere na e-mail adrese dva miliona primalaca, socijalni mediji Fondacije (nekoliko web i FB stranica) objavljuju dnevne vijesti iz Visokog za desetine hiljada pratilaca. Režiseri iz Amerike, Njemačke, Kanade, Švicarske, Hrvatske, BiH i drugih zemalja snimaju dokumentarne i dugometražne filmove o bosanskim piramidama.

Primjera radi, dvosatni intervju dr. Semira Osmanagića za youtubeTV kanal BalkanInfo ima gotovo pola miliona pregleda do aprila 2019. Dugometražni dokumentarni film, kojeg je snimila Fondacija u vlastitoj produkciji o istraživanju piramida, je na youtubeTV stranici ThirdPhaseofMoon je imao više od 300.000 pregleda do aprila 2019.

Rezultati ovako sveobuhvatne i skupe medijske promocije su očigledni: Visoko i bosanske piramide posjećuju desetine hiljada turista, stotine volontera, desetine istraživača te brojni mediji iz svijeta.

 3. BROJ TURISTA

Ovo je projekt koji zauvijek mijenja svjetsku historiju, a dolazi iz srca BiH. Umjesto priča o Bosni kao zemlji rata, nasilja, ratnih kriminalaca, korupcije, neimaštine, odlaska mladih i obrazovanih, dakle samo negativnih informacija, Fondacija mijenja imidž u zemlju piramida, istraživanja, volontera, turizma, pozitivne energije. Prije 15 godina u Visokom je bilo bukvalno nula turista. Zahvaljujući našoj promociji širom svijeta, svake godine Fondacija privuče nekoliko desetina hiljada turista u Visoko iz 160 zemalja svijeta.

Kretanja turista po godinama:

-          2006.: 200.000
-          2007.: 50.000
-          2008.: 10.000
-          2009.: 15.000
-          2010.: 20.000
-          2011.: 20.000
-          2012.: 25.000
-          2013.: 25.000
-          2014.: 30.000
-          2015.: 35.000
-          2016.: 40.000
-          2017.: 50.000
-          2018.: 50.000

Na vodećoj svjetskoj web stranici za smještajne kapacitete www.booking.com, do 2012. nije bilo nijednog smještajnog kapaciteta iz Visokog. U 2015. bilo ih je 45, u 2016. 70, u 2017. 95, a u 2018. 158 smještajnih kapaciteta (hotela, motela, hostela, apartmana, kuća, vikendica, stanova, kreveta, kampova).

U prvim godinama većina posjetilaca su bili tranzitni koji su ostajali u Visokom između 1-5 sati. Danas više od trećine gostiju čine gosti koji ostaju između 2-10 dana. To se pozitivno odražava na finansijski prihod ugostiteljskih objekata u Visokom i uslužnih djelatnosti.

Restorani prilagođavaju svoje jelovnike zahtjevima turista i većina ih sada nudi vegetarijanski i vegansku ishranu. Sve je više gostiju koji se zdravo hrane, imaju kvalitetne antistresne životne navike, primjenjuju jogu i meditaciju. Fondacije redovno angažuje ženske organizacije iz Visokog i Moštra u pripremi hrane za goste. Na taj način, Fondacija im omogućava dodatni prihod.

Najviše turista dolazi iz slijedećih zemalja: Slovenija, Nizozemska, Bugarska, Češka, Slovačka, Hrvatska, Njemačka, Austrija, Mađarska, Velika Britanija, Srbija, Norveška, Švedska, Makedonija i Turska. Uz njih, turisti dolaze iz Bahreina, Švicarske, Kuvajta, Danske, Rusije, Crne Gore, Italije, SAD, Španije, Meksika, Kanade, Finske, Poljske, Moldavije, Latvije, Singapura, Indije, Pakistana, Saudijske Arabije, UAE, Egipta, Perua, Australije, Novog Zelanda itd.

4. INFO PUNKTOVI

U cilju što boljeg prijema turista, a u skladu s potpisanim Sporazumom, Fondacija je formirala/izgradila info punktove na dvije lokacije: (1) u podnožju Bosanske piramide Sunca, u blizini arheoloških sondi, i (2) ispred ulaza u Podzemni labirint Ravne. Ovo su lokacije gdje su locirani vodiči Fondacije te je u ponudi izbor literature, DVD-a, suvenira i sl.

5. NOVE TURISTIČKE DESTINACIJE

Fondacija razvija nekoliko vidova turizma: arheološki, ljekoviti, volonterski i duhovni. U periodu 2015.-2019. osnivač Fondacije kupio je više od 50.000 kvadratnih metara zapuštenih, močvarnih parcela. Uposlenici Fondacije su ih isušili, uredili šumu, zasadili travu i napravili najljepši park na jugu Europe. U parku ‘Ravne 2’ je veći broj donacija iz svijeta, od megalitnih blokova s umjetničkim uklesanim simbolima, do spiralnih botaničkih vrtova, energetskih kamenih instalacija, parka kamenih kugli, rekreacijskih staza i dječjih igrališta, bini za koncerte i meditacije, ukratko oaza duhovnog mira. Započete su aktivnsoti ‘Team buildinga’, uz već postojece meditacijske i yoga retreate te edukacijske posjete ekskurzija. Na prostoru parka, otkriveni su u ljeto 2018. i novi tuneli ‘Ravne 3’ koji psotaju novom turističkom atrakcijom zbog svojih nalaza.

Tokom 2018. i 2019. očišćen je još jedan zapušteni prostor u Visokom, također u kompleksu Ravne. Fondacija je uredila ovu lokacija i ponudila je turistima kao Aero banju s Ljekovitom šumom. Pri tome je Fondacija očistila vrlo zapuštene parcele koji pripadaju pravoslavnoj crkvi, te Fedraciji i Općini Visoko. U toku su završni radovi na Wellness centru koji će poboljšati turističku uslugu za posjetioce.

Tokom 2019. Fondacije je uredila šikaru, zapuštenu veliku parcelu koja pripada Federaciji i napravila park s rekreacijskim stazama i prilaznim stepenicama.

Fondacija je u dogovoru sa Službom za privredu Općine finansirala Aleju suvenirnica u kojoj se prodaju suveniri čiji sadržaj odobravaju Služba i Fondacija imajući kao osnovni kriterij ponudu tradicionalnih proizvoda.

Na ovaj način, nekada zapušteni kompleks Ravne prerasta u ekskluzivnu turističku destinaciju.

Samo za uređenje, pripremu novog puta, izgradnju Aleje suvenirnica, sve u kompleksu Ravne Fondacija je bespovratno invesdtiralo oko 250.000 KM vlastitog novca u 2018. Taj trend je nastavljen i tokom 2019. gdje Fondcija pokazuje svoju dobronamjernost, nesebičnost i želju za progresom lokalne zajednice. Fondacija ne naplaćuje ulz u park ‘Ravne 2’, ne naplaćuje parking, niti korištenje instalacija. Iako novi sadržaji i održavanje postojećeih jako puno košta, Fondacija pokazuje svoju društvenu odgovornost.

Fondacija uvodi nove, visoke standarde i stvara atrakcije kako bi privukla i što duže zadržala goste iz čitavog svijeta.

6. TURISTIČKA SEZONA

Većina od nekoliko desetina hiljada posjetilaca dolazi tokom, sada već produžene, sezone, mart-novembar. Ali, kontinuiran dolazak gostiju se nastavlja i tokom zimskih mjeseci. Bez obzira da li ljudi dolaze iz znatiželje ili ljekovitih razloga, Fondacija turizam shvata vrlo ozbiljno i više od 30 obučenih službenih vodiča su sigurno najprofesionalniji na Balkanu, ako ne i šire. Sve lokacije Fondacije su otvorene sedam dana sedmično i na usluzi svih 365 dana godišnje.

7. INFRASTRUKTURNI TURISTIČKI PROJEKTI

Zahvaljujući saradnji Fondacije sa općinskim, kantonalnim i federalnim vlastima pristupilo se sistematskom rješavanju turističke infrastrukture: asfaltiranju puteva, izgradnji zaobilaznice da bi bila formirana pješačka zona ispred tunela Ravne (koja je otvorena u martu 2019.), pravljenju parking prostora, otpočinjanju rada na novom Regulacionom planu za kompleks Ravne, itd.

Veći dio infrastrutkrunih projekata u kompleksu Ravne je završen u vrlo tijesnoj koordinaciji Fondacije i Općine Visoko, te Vlade ZDK. Mnogobrojni turisti osjećaju razliku u sistematskom pristupu, boljoj sigurnosti i generalno pozitivnoj atmosferi u kojoj se projekt odvija.

8. VODIČKA SLUŽBA I EDUKACIJA TURISTIČKIH RADNIKA

Fondacija u periodu februar – april svake godine organizuje obuku za turističke vodiče Fondacije. Tokom tromjesečnih treninga školuju se reprezentativni predstavnici koji na najbolji način požele dobrodošicu gostima i daju im stručna objašnjenja svih lokacija na kojima radi Fondacija. Primjera radi, u 2019. je od 31 kandidata obuku uspješno završilo samo šest kandidata. Oni su se pridružili već postojećem timu od 30 službenih vodiča. Također, većina vodiča Fondacije ima položen federalni ispit za vodiča na različitim lokacijama u BiH i oni vode grupe na niz lokacija kao što su Zavidovići, Vranduk, Jajce, Travnik, Mostar, Stolac, Kravice, Blagaj i dr.

Svi vodiči govore jedan ili dva svjetska jezika, tako da Fondacija u ovom trentuku pokriva engleski, njemački, francuski, mađarski, italijanski i naše jezike.

9. UKLJUČIVANJE U DJELOVANJE TURISTIČKOG VIJEĆA

Fondacija je ispoštovala svoju obavezu iz Sporazuma i ima svoje aktivne članove u općinskom Turističkom vijeću.

10. PROMOCIJA NA SAJMOVIMA

Fondacija, Muzej i Općina zajednički nastupaju na sajmovima u Sarajevu. Fondacija je tokom 2018. imala i samostalne nastupe na sajmovima u Zenici, Tuzli, te sajmovima knjige u Sarajevu.

11. RAZVOJ AUTOHTONIH PROIZVODA I SUVENIRA

Fondacija razvija dizajn i proizvodnju suvenira u skladu sa zahtjevima posjetilaca, koristeći domaće materijale. To se odnosi na motive keramičkog bloka K-2, piramide s kristalima i kamenjem iz tunela Ravne, kreme, sapune i ulja na bazi vode iz tunela i dr.

12. KOMUNIKACIJA I RAZMJENA INFORMACIJA

Fondacija je uspostavila odličnu saradnju s općinskom Službom za privredu. Zahvaljujući međusobnoj koordinaciji uneseno je više reda u ponudi suvenira i usluga visočkih dobavljača. Pored izgradnje suvenirskih kućica, strogo se vodi računa o legalnoj strani, te nivou ponude turistima.

Fondacija u Zavičajni muzej su krenuli sa saradnjom na planu međusobne komunikacije i promocije lokacija. Fondacija je omogućila Muzeju besplatno predstavljanje u Aleji suvenirnica u jednoj od kućica. Stručni timovi obje organizacije sarađuju na arheološkom planu i pripremi izložbi. Okvir za daljnju saradnju je poseban potpisani Ugovor o saradnji Muzeja i Fondacije.

13. AFIRMACIJA VISOKOG I BOSANSKE DOLINE PIRAMIDA KAO GLOBALNOG BRENDA

Otkriće i istraživanje bosanskih piramida formiralo je novi, globalni brend. Imena kao što su Bosanska piramida Sunca, Bosanska dolina piramida, tuneli Ravne, park ‘Ravne 2’, Bosanska piramida Mjeseca, tumulus u Vratnici i ostale lokacije na kojima radi Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ poznate su širom svijeta. Popularnost projekta sve je veća u svijetu, a proizvodi, usluge i događaji koji uključuju bosanske piramide dobijaju veću vidljivost, a time i komercijalnu vrijednost.

Fondacija od 2006. godine ima Copyright © kod Instituta za standarde, mjeriteljstvo i intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine u cijelom svijetu pod brojem BAZ069790A na slijedeće originalne nazive i rješenja, na bosanskom i engleskom jeziku, te njihovim prijevodima:

1. Bosanska piramida Sunca

2. Bosanska piramida Mjeseca

3. Piramida bosanskog Zmaja

4. Hram Majke Zemlje

5. Bosanska piramida Ljubavi 

6. Bosanska dolina piramida

7. Logotip Fondacije

Fondacija sa zadovoljstvom sponzorira pozitivna kulturna i sportska događanja dozvoljavajući upotrebu zaštićenih imena. Tokom 2019. godine, na primjer, Fondacija je i finansijski sponzor za dva lokalna događaja koji imaju međunarodni odjek:

-          Enduro moto utrka pod nazivom ‘Land of Pyramids’

-          International Handball Pyramid Cup (rukometni međunarodni turnir)

Također, Fondacija je suorganizator međunarodnog joga festivala pod nazivom ‘Pyramid Yoga Fest’, koji treba biti održan u parku ‘Ravne 2’ u septembru 2019.

Zadnje ažuriranje utorak, 16 april 2019 12:14

Pratite nas

Podržimo projekat

Pretraga Arhive

 

http://www.youtube.com/user/BosnianPyramidsTV/featured?feature=context

 

https://soundcloud.com/bosnian_pyramid_of_the_sun_foundation

Video zapis iz Bosanske doline piramida 2014

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved