Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

UPOSLENICI FONDACIJE U TEMELJITOJ AKCIJI ČIŠĆENJA DIVLJIH DEPONIJA U KOMPLEKSU RAVNE

Godinama su pojedini stanovnici Visokog stvarali divlje deponije na Ravnama. Tone smeća, a ponajviše plastike, na federalnim i općinskim parcelama, bile su dio 'imidža' ovog dijela grada.

Dolazak Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca' i otkriće prahistorijskih podzemnih tunela Ravne, značio je prekretnicu za Ravne. Promocija ove arheološke lokacije u turističke svrhe, te stvaranje novih, atraktivnih destinacija kao što su park 'Ravne 2' i Aero banja, tražilo je i aktivan ekološki pristup.

U posljednje dvije godine uposlenici Fondacije čine ogromne napore da kompleks Ravne postane uzor u ovom dijelu Europe po urednosti, sigurnosti i visokom nivou sadržaja.

Od februara traje čišćenje i uređenje šikara i skupljanje velikih količina smeća, prije svega na državnim parcelama na prilazu tunelima Ravnama i parku 'Ravne 2'. Rezultati su očigledni, ugođaj je iz mjeseca u mjesec prijatniji.

Šikare su postale parkovi. Fondacija kroz vlastiti primjer edukuje druge. Naravno, o visokom nivou urednosti parka 'Ravne 2' ne treba posebno trošiti riječi. Sve to izuzetno puno košta, ali vratit će se na dugi rok jer će se turisti osjećati ugodnije i vraćati u Visoko.

Fondacija s velikim zadovoljstvom podržava ekološke akcije koje se ovog proljeća organizuju na području Općine Visoko, Sarajev i šire.

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 22 april 2019 10:02

Pratite nas

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved