Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

MAJSKI DANI U KOMPLEKSU RAVNE, OBIMNI VANJSKI RADOVI

Intenzivni vanjski radovi uposlenika Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ nastavljeni su i tokom mjeseca maja.

Šikara iznad ulaza u Podzemni labirint Ravne, površine dvadeset dunuma, doživljava svoju transformaciju. Direktor Fondacije dr. Semir Osmanagić je 2018. godine, tokom posjete kompletnog sastava Vlade ZDK, najavio da će Fondacija urediti i tu veliku parcelu i pretvoriti je u rekreacijski park. Radovi na čišćenju su započeli prošle godine a nastavljeni ove. Uklonjeni su žbunovi, korov, ‘ošišano’ drveće od suhih grana, pokošena visoka i zapuštena trava. U toku je i pravljenje staza, a nakon toga će biti postavljene i klupe i stolovi u hladovini.

Rudar Fondacije je sa svojim timom postavljao drvenu podgradu u tunelima ‘Ravne 3’ te zamjenjivao dotrajalu podgradu u tunelima Ravne.

Aprilske kiše dovele su do odrona na sekciji između parkinga ispred tunela Ravne i pristupnog puta parku ‘Ravne 2’. Fondacija je kupila betonske gabione, uklonila odronjenu zemlju, te postavila gabione na betonske temelje te učvrstila ovu sekciju. Također, preventivno su postavljeni gabioni na dužini od 30 metara ispod Fondacijinog kontejnera preko puta ulaza u tunele Ravne.

Ispražnjena je i očišćena fontana u parku ‘Ravne 2’ koja je bila puna kamenčića te smeća koje bacaju djeca koje dovode roditelji u park. Također, bilo je i dosta algi.

Postavljene su i dodatne informativne table – billboardi, koji objašnjavaju solarnu LED lampu u parku, otkriće artifakata u tunelima ‘Ravne 3’, te daju putokaze od općinskog parkinga prema tunelima, Aleji suvenirnica i Aero banji.

Fondacija je započela i uređenje parkinga za autobuse na Ravnama. Prva faza je čišćenje parkinga od smeća, uklanjanje žbunja i ravnanje terena. U drugoj fazi će biti postavljen tampon. U trećoj fazi očekuje se da Općina Visoko asfaltira parking.

Predstoje aktivnosti na pripremi parka i čitavog kompleksa Ravne za najavljene obilne padavine i poplave koje se očekuju u čitavoj BiH sredinom maja.

Zadnje ažuriranje četvrtak, 09 maj 2019 12:09

Pratite nas

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved