Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

PRVA SMJENA „EKSPEDICIJE“ U VISOKO STIŽE 2.JUNA

Desetak dana je ostalo do početka ovogodišnje „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“, još jednog u nizu uspješnih projekata Fondacije, koji je u prethodnih nekoliko godina trajanja u Visoko doveo nekoliko stotina volontera, ali i gostiju iz cijelog svijeta i sa svih kontinenata.

Pripreme su već uveliko odrađene, veliki broj prijava je i stigao, dok se u narednim danima očekuje još prijava, posebno od ljudi koji godišnje odmore planiraju za dolazak u Bosnu i Hercegovinu i za učešće u pomenutom projektu.

- Do sada smo primili preko 100 prijava, ali to sigurno nije konačan broj, jer nas u narednim danima očekuje još prijava, kao i kroz mjesece jun i juli kada naši volonteri u najvećem broju se i prijavljuju za dolazak u BiH. Što se tiče samog početka i prve smjene, planirano je da prva grupa u Visoko stigne do 2.juna, očekujemo oko dvadesetak učesnika i većinom nam dolaze iz zapadnoevropskih zemalja. Nakon što se smjeste za 3.juni je planiran obilazak i upoznavanje sa lokacijama, dok već 4.juna startujemo sa radom. Novost za ovu godinu jeste trajanje jedne smjene, pa će tako od ove godine smjena trajati dvije sedmice, radni dani su planirani za volontiranje na Bosanskoj piramidi Sunca, kao i u Kompleksu Ravne, dok su vikendi rezervisani za obilazak naše zemlje i obilazak prirodnih ljepota i znamenitosti. – kazao nam je koordinator Fondacije, Ajdin Ahmetspahić.

„Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“ podijeljene su na smjene, pa će tako kroz narednih nekoliko ljetnih mjeseci, kao i dio jeseni, volonteri iz cijelog svijeta raditi u Bosanskoj dolini piramida, dati svoj doprinos u istraživanjima, iskopavanjima i otkrivanjima novih dijelova slagalice koja mijenja svjetsku historiju, a dane vikenda će imati priliku da obiđu neke dijelove Bosne i Hercegovine, te se i na taj način uvjere u ljepote ove zemlje i ponesu pozitivne i lijepe slike svojim domovima.

Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved