Logo
Print this page

GENERALI DUDAKOVIĆ I MAHMULJIN SA GOSTIMA IZ TURSKE OBIŠLI KOMPLEKS RAVNE

Generali Armije RBiH Atif Dudaković i Sakib Mahmuljin, zajedno sa prijateljima iz Turske, među kojima je bio i savjetnik za turizam Nusret Sandžakli, posjetili su u subotu 8. juna 2019. Visoko i Kompleks Ravne. Bila je ovo prva posjeta za generala Dudakovića, kao i za turskog prijatelja Sandžaklija, a domaćin je bio dr. Semir Osmanagić.

Gosti su prvo obišli Muzej Fondacije, gdje im je prezentaciju održao dr. Osmanagić, a tu su prisustvovali i nesvakidašnjem događaju, odnosno trenutku kada su dva gosta iz Slovačke, od kojih je jedan imao tešku bolest (tumor na plućima), stigli u Visoko sa najnovijim nalazima, koji su potvrdili da se tumor povukao i da je gospodin iz Slovačke izliječen, a nakon četverodnevnog boravka u Visokom.

Nakon obilaska Muzeja Fondacije uslijedio je i obilazak Prahistorijskog kompleksa tunela Ravne, kao i Arheološko-turističkog parka „Ravne 2“, a gosti nisu mogli sakriti svoje oduševljenje viđenim.

- Zahvalan sam dr. Semiru na ovom obilasku, a ponosan sam što se ovakvo mjesto, ne slučajno, nalazi baš u Visokom. Visoko je bilo centra bivše Jugoslavije, centra je BiH, i pošto ništa nije slučajno, tako nije slučajno ni ovo otkriće baš u srcu Bosne i Hercegovine. – kazao je nakon posjete general Atif Dudaković.

Dr. Nusret Sandžakli predavao je na univerzitetima u Turskoj, a i savjetnik je Vlade Turske za turizma.

- Ovo je mnogo vrijedno mjesto koje ima budućnost, a turizam je čista industrija uz koju dolazi i mir i nadam se da će u budućnosti Bosna i Hercegovine, ali i ostale zemlje bivše Jugoslavije, živjeti u miru, ali i iskoristiti svoje ogromne prirodne potencijale. – kazao je dr. Sandžakli.

General Mahumljin je u Bosanskoj dolini piramida redovan gost, kako nam je kazao sve svoje prijatelje dovodi u Visoko, a ovom prilikom je pozvao sve Bosance i Hercegovce da dođu i vide šta njihova zemlja ima i da budu ponosni na otkrića u Visokom.

Zadnje ažuriranje ponedjeljak, 10 juni 2019 11:10
jm

Najnoviji članci od Administrator

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved