Welcome to the official web page of the 'Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun' Foundation / Dobrodošli na službenu web stranicu Fondacije 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'al Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

ĐURO IZ VISOKOG KAO POKLON ODNIO I MALOG DŽASMINA

Mnogobrojni izvođači koji su ove godine bili učesnici i dio „Summer Solstice Festivala“ iz Visokog nose sjajne uspomene, ali i brojne suvenire i poklone koji će ih podsjećati na Bosansku dolinu piramida, a sasvim sigurno jedan od ljepših, unikatnih suvenira, ukrašavat će dom Branka Đurića Đure.

Naime, Visočanka Alisa Mujaknović koja izrađuje rukotvorine i koja je imala i svoj štand u sklopu festivalskog sajma, izradila je nešto neobično i poklonila Đuri odmah po dolasku u park „Ravne 2“.

- Imam tradicionalni obrt „Bogda rukotvorine“ i kada sam saznala da će Đuro ove godine nastupiti na festivalu došla sam na zanimljivu ideju za poklon. Izradila sam tematsku ovcu koja ima karakter i nazvala je Džasmin po liku Džasmina iz popularnih Nadrealista, a kojeg je tumačio upravo Đuro. Dok sam bila manja odrastala sam uz Nadrealiste, a Đuro mi je bio omiljeni lik, pa je tako ideja bila napraviti mini Đuru i obradovati ga. U tome sam uspjela, jer je sjajno odreagovao, obradovao se i rekao: „Fakat liči na mene“. Inače, ovčica je napravljena od 100% bosanske vune, tehnikama pletenja, heklanja i filcanja, unikatno napravljena, a cilj je promocija bosanske vune. Ipak, proizvod nije bio potpun, pošto je puna ideja bila da ovca-Džasmin i govori, a trebalo je da kada je Đuro uzme i pritisne ona kaže onu čuvenu rečenicu: „Džasmine, Džasmine, dira me Hakala…!“. Nažalost, zvučni uređaj koji sam naručila iz Singapura nije stigao na vrijeme da ga ugradim, pa je Đuro dobio samo malog Džasmina, koji ne priča. – ispričala nam je Alisa.

Zadnje ažuriranje utorak, 25 juni 2019 13:51

Pratite nas

Copyright 2005- © Fondacija--- “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved