Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

STUDENTICA ARHEOLOGiJE IZ MAĐARSKE, LUCA HALASZ, VOLONTIRANJEM STIČE ISKUSTVA U STRUCI

U četvrtoj smjeni ovogodišnje „Ekspedicije na bosanske piramide s volontiranjem“ nalazi se i nešto veća grupa volontera iz Mađarske. Upravo ova grupa je u Visoko stigla i sa jako zanimljivom donacijom za projekat, a u pitanju su lopate za radove, u bojama mađarske zastave. Među Mađarima koji volontiraju u Visokom nalazi se i mlada studentica arheologije, kojoj je ovo prvi dolazak u našu zemlju.

- Ja sam Luca Halasz, dolazim iz Mađarske, studentica sam arheologije i ovo mi je prvi dolazak u Bosnu i Hercegovinu, ali se nadam ne i posljednji. Drago mi je da imam priliku biti dio ovog projekta, jer je sve jako zanimljivo, a upoznala sam i arheologa Fondacije Amnu, koja mi je pokazala brojne artefakte, rimsku keramiku, tegulu i rimske nalaze, pa je još interesantnije jer je i moje studiranje blisko vezano za rimski period. – priča nam Luca.

Ona kaže da je jako zadovoljna onime što je uspjela vidjeti u nekoliko dana boravka, te da se nada da će njen naredni dolazak biti kada završi studij, te da će doći kao arheolog i pomoći projektu u Visokom.

- Dolazak ovamo i rad na ovako velikom projektu je jedna zaista sjajna praksa, veliko iskustvo, a posebno ako se zna da učestvujem u istraživanjima, iskopavanjima i iz svega stičem neophodno iskustvo i praksu i za moj studij. Prvi put sam imala priliku da radim u tunelima i iskusila sam nešto novo, jedan drugačiji vid rada na terenu. Što se tiče same zemlje jako mi se dopada, posebno način na koji ljudi žive i rade, svi su nekako fini, smireni, bez stresa i problema, rad se prilagođava, pa tako i kada ne ide sve onako kako je zamišljeno, pronađe se neki dogovor i problemi se prebrode. – ispričala nam je studentica arheologije iz Mađarske, Luca Halasz.

Zadnje ažuriranje petak, 19 juli 2019 18:45
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved