Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

FOLKLORNA DRUŠTVA IZ POLJSKE, BUGARSKE, RUMUNIJE, IRANA, IZRAELA I BIH U POSJETU KOMPLEKSU RAVNE

Visoko, Vogošća i Ilijaš će u narednim danima biti domaćini tradicionalnog Međunarodnog festivala muzike i folklora koji se svake godine održava na području Centralne Bosne, a učesnici iz pet zemalja su ove godine smješteni u Visokom, što je bila prilika da obiđu znamenite lokacije u Bosanskoj dolini piramida, zajedno sa svojim visočkim domaćinima.

- Tradicionalno, u ovom dijelu naše zemlje svake godine se održava Međunarodni festival muzike i folklora „Ljeto u Bosni“, a ove godine našu učesnici koji nam dolaze iz pet zemalja, Poljske, Bugarske, Rumunije, Irana i Izraela, smješteni su u Visokom. Cilj ovog festivala je afirmacija Bosne i Hercegovine, naših turističkih kapaciteta i lokacija, ali i da pokažemo kulturno historijske znamenitosti koje imamo, da predstavimo jedni drugima kulturu. Ove godine festival se održava u Ilijašu, Vogošći i Visokom, a mi se trudimo da svake godine za vrijeme ovog događaja sa Fondacijom, s kojom imamo sjajnu saradnju, organizujemo i posjete lokacijama na kojima dugi niz godina radi i koje promovira Fondacija, pa se tako naši gosti i ove godine, pored nastupa, imaju priliku upoznati i vidjeti Prahistorijski kompleks tunela Ravne, kao i Bosansku piramidu Sunca. – kazao nam je Mersed Šahinović, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ i jedan od organizatora festivala.

Goste iz pomenutih zemalja sreli smo i u tunelima Ravne, a nakon toga i na Ljetnoj bini parka „Ravne 2“, na kojoj su uigravali koreografije za svoje nastupe.

- Lokacije su predivne, gosti su prezadovoljni viđenim, a nakon obilazaka ovaj predivni park su iskoristili i za neki vid treninga i pripreme za nastupe koje imaju. Pored fine atmosfere i muzike, gosti su uigravali koreografije, a posjetioci parka imali priliku uživati u njihovim igrama. – kazao nam je Šahinović.

Zadnje ažuriranje utorak, 23 juli 2019 07:55
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved