Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

GEO-ARHEOLOŠKA LABORATORIJA DONOSI BOLJE USLOVE RADA GEOLOZIMA, ARHEOLOZIMA, KAO I VOLONTERIMA

Arheolog Fondacije Amna Agić i geolog Richard Hoyle zvanično su presjekli vrpcu i na taj način u petak 9.augusta otvorili geo-arheološku laboratoriju, kao i tunele „Ravne 3“.

- Nakon nekoliko sedmica u kojima su vrijedni uposlenici Fondacije uspjeli da naprave ovaj objekat, danas smo imali priliku i da ga otvorimo, a pored laboratorija ovaj dio Kompleksa Ravne će moći i koristiti i posjetioci, jer su za javnost otvoreni i novootkriveni tuneli „Ravne 3“. Ono što je bila naša želja, jeste da imamo radni, ali i skladišni prostor, pošto pronalazimo sve više artefakata, pa nam je bio neophodan i prostor za pohranu. Također, dobili smo i radni prostor gdje ćemo moći obrađivati pokretni arheološki materijal koji pronađemo. Tu je i jedna prostorija u kojoj već neko vrijeme radimo projekat geološkog mapiranja visočke doline piramida. – pojasnila nam je arheolog Fondacije, Amna Agić.

U Fondaciji se trude da pored brojnih posjetilaca, kojima se iz dana u dan nudi sve više sadržaja, ali i za koje se sve lokacije redovno održavaju i uređuju, i uposlenici i stručno osoblje imaju što bolje uslove za rad.

- Ovo je itekako lijepa vijest za sve nas, jer smo dobili prostorije i svoj radni prostor, ne samo za ovaj dio tokom trajanja sezone i kada su tu i volonteri, već posebno za zimski, hladniji dio sezone. Danas smo zvanično za javnost otvorili i tunele „Ravne 3“,u kojima će se i dalje raditi. Imali smo jednu sekciju, na kojoj smo radili arheološka istraživanja i taj prostor je očišćen i uređen, ostavljene su sonde kao pokazatelj našim posjetiocima na koji način se radi. Ovaj dio u kojem su još uvijek aktuelni radovi držat ćemo obezbijeđen i zatvoren za posjete , a dijelove koji su očišćeni posjetioci će također moći obići. – kazala nam je Amna.

Zadnje ažuriranje subota, 10 avgust 2019 16:41
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved