Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

SVEČANO OTVORENA GEO-ARHEOLOŠKA LABORATORIJA FONDACIJE

U petak 9. augusta 2019. u parku „Ravne 2“ upriličena je svečanost, a povod je bilo otvorenje Geo-arheološke laboratorije „Ravne 3“. Veliki broj gostiju, kao i članovi Upravnog odbora Fondacije, te uposlenici i volonteri, imali su priliku obići novootvoreni laboratorij, kao i nove tunele „Ravne 3“. Vrpcu novog laboratorija i sadržaja Fondacije zajedno su presjekli direktor Zavičajnog muzeja Visoko Elvedin Šabanović i arheolog i geolog Fondacije, Amna Agić i Richard Hoyle.

- Fondacija i ove godine ima presing s dobrim vijestima i informacijama. Svake godine govorimo kako nam je bila najuspješnija sezona, a na kraju ove ćemo reći da je bila najbolja do sada. Danas otvaramo geo-arheološku laboratoriju na lokaciji novopronađenih tunela „Ravne 3“. Tačno prije godinu dana Fondacija je kupila ovu parcelu od 5.000m2, koja je bila zapuštena i onda smo počeli sa raščišćavanjem, napravili smo put i pronašli konglomeratne stijene. Uzeli smo zatim nadmorsku visinu ove lokacije, koja je ista kao visina tunela „Ravne“ i bilo nam je jasno da se i ovdje nalaze tuneli. I tuneli „Ravne“ su se nekada smatrali običnom pećinom, na početku naših istraživanja, ali mi smo radili i zaključili da je riječ o ogromnoj mreži vještački pravljenih tunela, pravljenih prije 30.000 godina. Ovo je nastavak tih tunela i nakon svega dvije sedmice rada na ovoj lokaciji i ovdje smo pronašli tunele. Ispod Ljekovite šume također smo pronašli ulaze u tunele, dva ulaza imamo i usred parka „Ravne 2“, drugim riječima čitava visočka dolina je u prahistorijskim podzemnim tunelima. Ovi tuneli nikada nisu bili poznati javnosti i to je novo otkriće. Ovo je i posebno otkriće za sve naše uposlenike, radnike i volontere, a posebno je po tome da ulaze u tunele u koje ljudska noga nikada do sada nije kročila. – kazao je između ostalog u obraćanju prilikom otvorenja laboratorija dr Semir Osmanagić, direktor Fondacije.

Nakon obilaska laboratorija, za goste je upriličen i ulazak u tunele „Ravne 3“, a nakon toga i obilazak još jednog novog sadržaja, kristalne zelene piramide, koja je svečano otvorena prošle sedmice.

Zadnje ažuriranje subota, 10 avgust 2019 16:49
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved