Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation

English Bosnian Serbian Croatian German Arabic French French Swedish Italian Finnish UK Site

A+ A A-

GEO-ARHEOLOŠKI LABORATORIJ – OD TEMELJA DO SVEČANOG OTVARANJA

Tim Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’, ali i volonteri i posjetioci, bogatiji su za još jedan vrijedan objekat. Riječ je o Geo-arheološkoj laboratoriji koja je izgrađena na lokaciji u blizini ulaza u tunele ‘Ravne 3’.

S grdnjom objekta radnici Fondacije su započeli u drugoj polovini jula, a svečano otvaranje se je održano 9. augusta 2019. Po običaju, stručni i vrijedni radnici Fondacije su u rekordnom roku napravili još jedan objekat koji će služiti za obradu, analizu i skladištenje pronađenih artifakata u tunelima ‘Ravne 3’, ali i na drugim lokacijama Bosanske doline piramida. Sem arheoloških analiza, geolozi Fondacije će raditi na daljnjem mapiranju terena i povezivanju geološke i arheološke hronologije prostora.

Drveni objekat s dvije radne prostorije, prekriven zelenom šindrom, sjajno se uklopio u đumski krajolik. Kao da je oduvijek tu bio smješten.

Zadnje ažuriranje subota, 10 avgust 2019 16:55
Copyright © Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation. All rights reserved